Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
18.12.2018.

Записник о затварању трансакције којим кинески Зиђин мајнинг груп (Zijin Mining Group Co., Ltd.) и званично преузима управљање Рударско-топионичарским басеном Бор, потписан је данас у Министарству привреде.

Документ су потписали министар рударства и енергетике Александар Антић и старији потпредседник и извршни директор кинеске компаније Џорџ Фанг, у присуству државног секретара у Министарству привреде Милуна Тривунца и амбасадора Кине у Београду Ли Манчанга.

Компанија Зиђин уплатила је 17. децембра 2018. године 350 милиона долара, чиме је добила удео од 63 одсто у РТБ-у Бор, док Република Србија, са 36,99 одсто, остаје мањински партнер. Тиме је испуњен један од услова за потписивање записника, како би уговор о стратешком партнерству имао пуно правно дејство.

Кинески партнер се обавезао да ће у наредном периоду отплатити све обавезе према УППР-у, задржати свих око 5.000 запослених у наредне три године, као и да ће у наредних шест година у РТБ Бор инвестирати 1.260 милиона долара.

Стратешки инвеститор се такође обавезао да ће до седме годишњице од затварања транскације РТБ Бор производити 120.000 тона бакарне катоде из сопствених рудних ресурса.

Министарство привреде је 18. јула 2018. године, објавио јавни позив за избор стратешког инвеститора за РТБ Бор. По спроведеном поступку, у складу са Законом о приватизацији и уредбом о стратешком партнерству, 28. септембра 2018. године оверен је уговор о стратешком партнерству, којим се Зиђин мајнинг обавезао на докапитализацију РТБ-а Бор у висини од 350 милиона долара у наредне три године.