Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
18.12.2018.

Zapisnik o zatvaranju transakcije kojim kineski Ziđin majning grup (Zijin Mining Group Co., Ltd.) i zvanično preuzima upravljanje Rudarsko-topioničarskim basenom Bor, potpisan je danas u Ministarstvu privrede.

Dokument su potpisali ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i stariji potpredsednik i izvršni direktor kineske kompanije Džordž Fang, u prisustvu državnog sekretara u Ministarstvu privrede Miluna Trivunca i ambasadora Kine u Beogradu Li Mančanga.

Kompanija Ziđin uplatila je 17. decembra 2018. godine 350 miliona dolara, čime je dobila udeo od 63 odsto u RTB-u Bor, dok Republika Srbija, sa 36,99 odsto, ostaje manjinski partner. Time je ispunjen jedan od uslova za potpisivanje zapisnika, kako bi ugovor o strateškom partnerstvu imao puno pravno dejstvo.

Kineski partner se obavezao da će u narednom periodu otplatiti sve obaveze prema UPPR-u, zadržati svih oko 5.000 zaposlenih u naredne tri godine, kao i da će u narednih šest godina u RTB Bor investirati 1.260 miliona dolara.

Strateški investitor se takođe obavezao da će do sedme godišnjice od zatvaranja transkacije RTB Bor proizvoditi 120.000 tona bakarne katode iz sopstvenih rudnih resursa.

Ministarstvo privrede je 18. jula 2018. godine, objavio javni poziv za izbor strateškog investitora za RTB Bor. Po sprovedenom postupku, u skladu sa Zakonom o privatizaciji i uredbom o strateškom partnerstvu, 28. septembra 2018. godine overen je ugovor o strateškom partnerstvu, kojim se Ziđin majning obavezao na dokapitalizaciju RTB-a Bor u visini od 350 miliona dolara u naredne tri godine.