Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
05.08.2016.

Ministar privrede Željko Sertić potpisao je danas sa direktorom kompanije Leoni Klemensom Saksom ugovor o podsticajima za izgradnju dva nova pogona i zapošljavanje novih radnika u Prokuplju i Doljevcu.

Investicija kompanije Leoni predviđa ulaganje u vrednosti od najmanje 22.000.000  evra i zapošljavanje najmanje 1000 novih radnika na neodređeno vreme u periodu od tri godine, pri čemu će ukupan broj radnika biti povećan za 500 novih radnika. Time će broj radnika koji radi u ovoj kompaniji na kraju implementacije projekta iznositi 5202. Investitor je u obavezi da ne smanjuje broj zaposlenih u periodu od pet godina od završetka projekta i da redovno isplaćuje zarade u visini minimalne cene rada uvećane za najmanje 20%.

Predviđeno je da izgradnja novih pogona koji  će proizvoditi kablovske setove za BMW, Jaguar i Land Rover bude završena u naredne tri godine.

Republika Srbija dodeljuje podsticajna sredstava za ovu investiciju u iznosu od 5,5  miliona evra, što je 25 odsto opravdanih troškova investicije.

Leoni posluje u Srbiji u Prokuplju i Doljevcu od 2009. godine, kao deo LEONI AG grupacije iz Nemačke koja se bavi se proizvodnjom autokablovskih setova.

Ugovor o podsticajima potpisan je i sa kompanijom SINTERFUS koje posluje u sektoru automobilske industrije i bavi se livenjem obojenih metala.

Investiror će uložiti najmanje 2.500.000 evra i zaposliti najmanje 100 radnika u naredne tri godine. Država će ovu investiciju podržati sa 315.000 evra, a investitor je u obavezi da ne smanjuje broj zaposlenih u periodu od tri godine od završetka projekta i da redovno isplaćuje zarade u visini minimalne cene rada uvećane za najmanje 20%.

Kompanija je deo King LTD grupacije i pored Užica, posluje i u Izraelu, SAD i Turskoj, a glavna tržišta su Australija, Azija, Bliski istok, zemlje Evropske unije, Izrael i SAD.