Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
23.03.2017.

Od 2015. godine,  po odluci Vlade, a na predlog Ministarstva privrede, povezuje se staž bivšim zaposlenima u subjektima privatizacije i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koji su stekli uslov na penziju, ali to pravio ne mogu da ostvare jer im poslodavac nije uplatio doprinose, pod uslovom da nisu tužili preduzeće i da po tom osnovu nisu donete presude i rešenja o izvršenju.

Staž se povezuje i svim bivšim zaposlenima u subjektima privatizacije nad kojima je otovoren stečajni postupak posle 1. januara 2015. godine i u kojima je  Agencija za licenciranje stečajnih upravnika imenovana za stečajnog upravnika od strane suda.

Osnovica za povezivanje radnog staža je minimalna osnovica za obračun doprinosa.

Poslodavci, subjekti privatizacije, invalidska preduzeća i stečajni dužnici se ne oslobađaju obaveze uplate dospelog doprinosa, kao ni ostalih obaveza po osnovu rada za periode za koje nije povezan radni staž.

Po uplati neplaćenog doprinosa od strane poslodavaca i stečajnih dužnika, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje vraća uplaćena sredstva za  povezivanje staža u budžet Republike Srbije.