Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
23.11.2018.

Пуна примена Правилника о безбедности дечијих игралишта, чији је циљ повећање степена безбедности малишана приликом игре на отвореном, почела је данас.

Захваљујући новом пропису Министарствa привреде, сва игралишта у Србији биће у обавези да се ускладе са европским стандардима, односно стандардима дефинисаним правилником.

Нова игралишта ће морати да се израђују у складу са новим правилимаа постојећа да им се прилагоде.

Правилником је предвиђено, између осталог, да подлога и справе буду направљене тако да се приликом евентуалног пада деце, могућност повреде сведе на минимум.

По први пут је тачно дефинисано и ко је одговоран. Одговорност за стављање у употребу безбедних игралишта је на власнику, а то су у највећем броју случајева локалне самоуправе.

Власник је такође дужан да финансира прилагођавање игралишта која су већ у функцији, а дефинисан је рок од три године да то учине. Игралишта која се у том периоду не буду довела у безбедно стање биће забрањена за коришћење.

Власници, односно осигуравајуће куће, уколико власници осигурају игралишта, сносиће трошкове поправке када дође до оштећења справа и других елемената у оквиру таквих простора за игру.

Правилник о безбедности дечијих игралишта ступио је на снагу 25. августа, али је одређен период од три месеца за усаглашавање. У периоду усаглашавања суименована тела која ће обављати контролу игралишта. Пуна примена је кренула данас.