Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
23.11.2018.

Puna primena Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta, čiji je cilj povećanje stepena bezbednosti mališana prilikom igre na otvorenom, počela je danas.

Zahvaljujući novom propisu Ministarstva privrede, sva igrališta u Srbiji biće u obavezi da se usklade sa evropskim standardima, odnosno standardima definisanim pravilnikom.

Nova igrališta će morati da se izrađuju u skladu sa novim pravilimaa postojeća da im se prilagode.

Pravilnikom je predviđeno, između ostalog, da podloga i sprave budu napravljene tako da se prilikom eventualnog pada dece, mogućnost povrede svede na minimum.

Po prvi put je tačno definisano i ko je odgovoran. Odgovornost za stavljanje u upotrebu bezbednih igrališta je na vlasniku, a to su u najvećem broju slučajeva lokalne samouprave.

Vlasnik je takođe dužan da finansira prilagođavanje igrališta koja su već u funkciji, a definisan je rok od tri godine da to učine. Igrališta koja se u tom periodu ne budu dovela u bezbedno stanje biće zabranjena za korišćenje.

Vlasnici, odnosno osiguravajuće kuće, ukoliko vlasnici osiguraju igrališta, snosiće troškove popravke kada dođe do oštećenja sprava i drugih elemenata u okviru takvih prostora za igru.

Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta stupio je na snagu 25. avgusta, ali je određen period od tri meseca za usaglašavanje. U periodu usaglašavanja suimenovana tela koja će obavljati kontrolu igrališta. Puna primena je krenula danas.