Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
08.03.2016.

Ministarstvo privrede Republike Srbije i Privredna komora Srbije organizovali su dvodnevni TAIEX seminar sa ciljem predstavljanja mogućnosti finansijske i nefinansijske podrške u okviru Programa za konkurentnost malih i srednjih preduzeća Evropske unije. Predstavnici Evropske komisije predstavili su pogodnosti i mogućnosti finansiranja, a stručnjaci Evropskog investicionog fonda (EIF) procedure za uvođenje finansijskih instrumenata i unapređenje pristupa finansijskim sredstvima, dok je više od 140 učesnik saznalo više o iskustvima drugih zemalja u sprovođenju COSME programa.

„Simbolično 1. januara 2016. ušli smo u “Godinu preduzetništva”, ali i našu prvu COSME godinu“ – rekao je Željko Sertić, ministar privrede i dodao da je ova inicijativa „Godina preduzetništva“ Vlade Republike Srbije usmerena ka jačanju poslovanja i unapređenja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i preduzetnika kao značajnog pokretača ekonomskog razvoja zemlje.

Ministar Sertić je dodao da će u 2016. biti realizovana 33 programa pomoći preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima koji predstavljaju pokretač razvoja domaće ekomomije.

„U osmišljavanju i realizaciji ovih programa Vlada Republike Srbije i Ministarstvo privrede promoviše načelo Mislimo na male”, rekao je ministar privrede i objasnio da će se kroz stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i boljih uslova u zemlji omogućiti ostvarivanje punog potencijala malih i srednjih preduzeća, jačanje njihove konkurentnosti na stranim tržištima, a samim tim i nova zapošljavanja.

Sporazumom između Evropske unije i Srbije, koji je potpisan 10. novembra 2015. godine u Briselu, potvrđeno je učešće naše zemlje u Programu konkurentnosti malih i srednjih preduzeća COSME (Programme for the Competitiveness ofenterprises and SME) do 2020. godine. Sporazumom se uspostavlja mogućnost finansiranja aktivnosti koje imaju za cilj osnivanje novih i podizanje konkurentnosti i rast postojećih malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Ministarstvo privrede, kao resorno ministarstvo, zaduženo je za promociju i realizaciju COSME programa u našoj zemlji.

Budžet Programa COSME, koji Evropska komisija realizuje u zemljama EU i još sedam zemalja među kojima je i Srbija, iznosi 2,3 milijarde evra za period 2014-2020. Program je prevashodno je namenjen investiranju u jačanje konkurentnosti i rast malih i srednjih preduzeća.

Pogledajte Brošuru o Programu COSME