Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
26.11.2015.

Мала и средња предузећа имају велику снагу и улогу у привредном развоју земље и зато је важна подршка и боља понуда финансијских инструмената за њих, за шта су веома значајни фондови ЕУ, речено је данас на представљану Програма ЕУ КОЗМЕ (COSME).

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/11/IMG 7579
Милош Петровић, Мајкл Давенпорт и Марко Чадеж на представљању КОЗМЕ пројекта

Државни секретар у Министарству привреде Милош Петровић казао је да су од велике важности мере финансијске и нефинансијске подршке том значајном сектору за развој привреде у целини и зато су оне уграђене у Стратегију развоја малих и средњих предузећа коју је Влада Србије донела прошлог пролећа.

“Министарство привреде у овом тенутку спроводи мере финансијске и нефинансијске подршке овом значајном сектору за развој привреде Србије у целини. Подсећам да је у току јавни позив и да мала и средња предузећа већ данас могу да се пријаве за подршку и помоћ из Програма подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме у 2015. години. Такође предузећима кроз разне програме пружамо саветодавне услуге, организујемо семинаре и обуке како бисмо унапредили њихова знања и вештине”.

Петровић је истакао да и поред мера финансијке подршке и постојећих кредитних линија комерцијалних банака у земљи, понуда финансијских средстава за развој пословања малих и средњих предузцеха у Србији и даље је недовољна.

„Желимо то да променимо и зато је боља понуда финансијских инструмената један од циљева које смо поставили Стратегијом коју је вада усвојила прошлог пролећа. За остваривање овог циља веома су значајни фондови ЕУ“, поручио је Петровић.

Он је подсетио да је КОЗМЕ данас најзначајнији програм ЕУ те врсте у оквиру којег ће се из буџета ЕУ за период 2014. -2020. издвојити 2, 3 милијадре евра за сектор малих и средњих предузећа и предузетништва у земљама чланицама ЕУ и кандидатима. Реализацијом овог програма у Србији ће од јануара 2016. године, малим и средњим предузећима биће, не само омогућен приступ новим изворима финансирања, већ и пружена подршка у успостављању пословања на страним тржиштима, додао је.

Почетак КОЗМЕ програма, како је казао, симболично се поклапа и са са почетком године предузетништва (2016.) у Србији.

„Циљ је да заједничком акцијом ујединимо средства и капацитете и добијемо синергијски ефекат који ће ојачати сектор малих и средњих предузећа и побољштаи њихову конкурентност и смањити незапосленост“, казао је Петровић.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/11/IMG 7610
Учесници скупа

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж подсетио је да је Србија 10. новембра потписала споразум са ЕУ о учешћу земље у програму за конкурентност предузећа, и МСПП чиме је стекла права да користи средства из тог програма.

Како је казао, ПКС нарочито подржава развој сектора малих и средњих предузећа , која су један од носилаца привредног развоја, а и у циљу постизања што бољих резултата.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт је рекао да програм КОЗМЕ представља важну могућност у погледу нових улагања у пословање.

Он је казао да то представља корак напред када је у питању подшка сектору малих и средњих предузећа која су важна у развоју економије и привреде сваке земље.

Иначе, КОЗМЕ је програм ЕУ за конкурентност предузећа, и малих и средњих, у земљама чланицама и земљама кандитатима за чланство, са буџетом од 2, 3 милијарди евра за период од 2014. до 2020.

Програм пружа подршку малим и средњим предузећима у неколико сегмената пословања нарочито када је у питању олакшан приступ изворима финансирања, подршка приступу страним тржиштима, стварање повољног пословног окружења за развој конкурентности и подстицање предузетништва.

Погледајте презентацију Програма КОЗМЕ