Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
01.03.2016.

Министар привреде Жељко Сертић поручио је да Влада Србије дубоко верује да економија земље мора да се развија тако да у њеном фокусу буду предузетници.

„Управо зато је за подршку предузетништву Влада Србије одвојила 16,06 милијарди динара, од чега су 4,4 милијарде бесповратна средства“, изјавио је министар Сертић на званичном представљању “Године предузетништва” у Привредној комори Србије.

Он је додао да ће 11,38 милијарди динара бити опредељено за кредите и гаранције.

„Година предузетништва“ ће се, како је објаснио, заснивати на три главна стуба – унапређење пословног окружења, директна подршка предузетницима и развој предузетничког духа.

“Сва три стуба су јако битна како би ова година и била успешна”, рекао је Сертић додајући да влада дубоко верује да будућност земље директно зависи од тога какви ће бити економија, образовање, какве вредности ћемо развијати и како ћемо младе васпитавати.

Сертић је указао да 99 одсто свих предузећа у ЕУ спада у сектор малих и средњих предузећа, и да генеришу 85 одсто свих новоотворених радних места.

“Готово да не постоји бренд који некад у прошлости није кренуо од предузетништва и иницијативе, од Кока Коле, Мекдоналдса, али и домаће фирме попут Нектара, Марба…”, казао је је министар.

“Данас крећемо са 33 програма помоћи, који унутар себе садрже различите видове финансијских и нефинансијских активности”, рекао је Сертић и указао да је све детаљно објашњено на новом порталу godinapreduzetnistva.rs

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/03/TW Profile photo 400x400
Година предузетништва

Предузетништво је слобода, али и одговорност, рекао је Сертић и навео да верује да Србија у будућности може да буде земља предузетништва.

“Треба да амбијент буде бољи и квалитетнији, а оно што је важно јесте да тај процес наставимо и да унапредимо. У овој години ће као вид подршке предузетништва бити измењено око 40 закона, као и стратегије и правилници. Мора да се ради другачије. Свет у којем радите један посао за цео живот и имате тек повремене кризе, више не постоји. Сада, међутим, постоји потреба да се у први план ставе лична иницијатива и напор, те спремност да се преузме ризик.“, објаснио је министар привреде.

Председник ПКС Марко Чадеж је казао да је ово прва влада која је предузетништво ставила у први план своје економске политике и изразио уверење да Србија може бити земља предузетника, указујући на значај предузетништва за економију.

Према његовим речима, они који праве друштвене промене, често су обични људи обичног образовања и порекла, који се труде, и ако не успеју у првом или другом покушају.

За таквима држава мора, како је казао, да трага, да би помогла да издрже, да добију кредит.

Чадеж је нагласио да Србија може бити земља предузетништва, указујући да је су мали и средњи предузетници битни за српску привреду.

Представљању “Године предузетништва” у ПКС присуствовао је велики број амбасадора у Србији, међу којима су били амбасадор Немачке Аксел Дитман, Италије Ђузепе Манцо, Француске Кристин Моро, али и представници струковних удружења.

Такође представљању су присуствовали чланови Владе којима је ресор повезан са економијом, потпредседница Зорана Михајловић, министарка пољопривреде Снежана Богосављевић-Бошковић, министар енергетике Александар Антић, министар одмладине и спорта Вања Удовичић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин.