Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
01.03.2016.

Ministar privrede Željko Sertić poručio je da Vlada Srbije duboko veruje da ekonomija zemlje mora da se razvija tako da u njenom fokusu budu preduzetnici.

„Upravo zato je za podršku preduzetništvu Vlada Srbije odvojila 16,06 milijardi dinara, od čega su 4,4 milijarde bespovratna sredstva“, izjavio je ministar Sertić na zvaničnom predstavljanju “Godine preduzetništva” u Privrednoj komori Srbije.

On je dodao da će 11,38 milijardi dinara biti opredeljeno za kredite i garancije.

„Godina preduzetništva“ će se, kako je objasnio, zasnivati na tri glavna stuba – unapređenje poslovnog okruženja, direktna podrška preduzetnicima i razvoj preduzetničkog duha.

“Sva tri stuba su jako bitna kako bi ova godina i bila uspešna”, rekao je Sertić dodajući da vlada duboko veruje da budućnost zemlje direktno zavisi od toga kakvi će biti ekonomija, obrazovanje, kakve vrednosti ćemo razvijati i kako ćemo mlade vaspitavati.

Sertić je ukazao da 99 odsto svih preduzeća u EU spada u sektor malih i srednjih preduzeća, i da generišu 85 odsto svih novootvorenih radnih mesta.

“Gotovo da ne postoji brend koji nekad u prošlosti nije krenuo od preduzetništva i inicijative, od Koka Kole, Mekdonaldsa, ali i domaće firme poput Nektara, Marba…”, kazao je je ministar.

“Danas krećemo sa 33 programa pomoći, koji unutar sebe sadrže različite vidove finansijskih i nefinansijskih aktivnosti”, rekao je Sertić i ukazao da je sve detaljno objašnjeno na novom portalu godinapreduzetnistva.rs

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/03/TW Profile photo 400x400
Godina preduzetništva

Preduzetništvo je sloboda, ali i odgovornost, rekao je Sertić i naveo da veruje da Srbija u budućnosti može da bude zemlja preduzetništva.

“Treba da ambijent bude bolji i kvalitetniji, a ono što je važno jeste da taj proces nastavimo i da unapredimo. U ovoj godini će kao vid podrške preduzetništva biti izmenjeno oko 40 zakona, kao i strategije i pravilnici. Mora da se radi drugačije. Svet u kojem radite jedan posao za ceo život i imate tek povremene krize, više ne postoji. Sada, međutim, postoji potreba da se u prvi plan stave lična inicijativa i napor, te spremnost da se preuzme rizik.“, objasnio je ministar privrede.

Predsednik PKS Marko Čadež je kazao da je ovo prva vlada koja je preduzetništvo stavila u prvi plan svoje ekonomske politike i izrazio uverenje da Srbija može biti zemlja preduzetnika, ukazujući na značaj preduzetništva za ekonomiju.

Prema njegovim rečima, oni koji prave društvene promene, često su obični ljudi običnog obrazovanja i porekla, koji se trude, i ako ne uspeju u prvom ili drugom pokušaju.

Za takvima država mora, kako je kazao, da traga, da bi pomogla da izdrže, da dobiju kredit.

Čadež je naglasio da Srbija može biti zemlja preduzetništva, ukazujući da je su mali i srednji preduzetnici bitni za srpsku privredu.

Predstavljanju “Godine preduzetništva” u PKS prisustvovao je veliki broj ambasadora u Srbiji, među kojima su bili ambasador Nemačke Aksel Ditman, Italije Đuzepe Manco, Francuske Kristin Moro, ali i predstavnici strukovnih udruženja.

Takođe predstavljanju su prisustvovali članovi Vlade kojima je resor povezan sa ekonomijom, potpredsednica Zorana Mihajlović, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odmladine i sporta Vanja Udovičić, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.