Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
21.10.2017.

Evropska investiciona banka (EIB) uradila je studiju koja analizira potrebe za uspostavljanje alternativnih finansijskih instrumenata za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima.

 

Studija, čiji je cilj da identifikuje potrebe za finansijskim instrumentima mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika,ukazala je na nepovezanost bankarskog sistema i finansijskih potreba ovog sektora.

 

„Cilj je da vidimo gde smo, da se uoče problemi, ali i nađu moguća rešenja“, rekla je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović na predstavljanju studije u Klubu poslanika.

 

Rezultati studije, koje su predstavili Emili Smit iz Evropske investicione banke i Marko Đulijani iz Evropskog investicionog fonda (EIF), pokazuju i da je pristup bankarskim proizvodima ograničen za manja preduzeća, posebno za ona mikro, jer banke pri davanju kredita traže dobru kreditnu istoriju, relativno veliki obrt, mali nivo dugovanja i dovoljno kapitala.

 

 

Rezultati studije obuhvataju identifikaciju najpotrebnijih finansijskih proizvoda i instrumenata za sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetnika (MSPP), kvantifikovanje nezadovoljene potrebe MSPP i predlog načina sprovođenja baziranih na analizi tržišta.

 

Studija predlaže tri modala među kojima je i garancijska šema za koju je već obezbeđeno 20 miliona evra iz IPA fondova, a koja će pokriti deo rizika bankama pri kreditiranju MSPP.

 

Jedan od tri modela je i tehnička pomoć MSPP u vidu savetodavnih usluga, koje će pomoći preduzećima da sagledaju sve finansijske mogućnosti i da skroje finansijske strategije prema individualnim potrebama.