Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
11.09.2017.

Српска привреда показује знаке опоравка, каже министар привреде Горан Кнежевић наводећи да очекује да ће до краја године у Србију ући око две милијарде страних директних инвестиција.

‘’Наш циљ је да у овој години достигнемо две милијарде евра страних директних инвестиција’’, истиче Кнежевић за публикацију Корда “15 година FIC-а”.

 

Министар истиче да су се, као ефикасна мера за привлачење инвестиција показали који се одобравају и домаћим и страним улагачима. Према његовим речима, захваљујући тој мери, у Србију су дошли светски познати брендови, донели најновије технологије и знања, а запослили су више радника него што је уговорено. Ипак, наводи министар, нове инвестиције не обезбеђују само подстицаји.

 

‘’Тежимо да Србију и на друге начине учинимо атрактивнијом за инвестиције’’, рекао је Кнежевић.

Зато се, наводи, улаже у индустријске зоне, комуналну, енергетску инфраструктуру, саобраћајнице и узима се у обзир све што је инвеститору важно када размишља о улагању.

‘’Управо зато смо у 2016. уложили око 2,5 милијарде динара у те сврхе, посебно узимајући у обзир интересовање инвеститора за поједине зоне. Ове године настављамо да суфинансирамо радове на изградњи и обнови саобраћајне, комуналне, енергетске и остале инфраструктуре, као и радове који обезбеђују доступност пословне зоне и њеном повезивању са окружењем у

26 градова и општина’’, рекао је Кнежевић.

Министар се осврнуо и на сектор малих и средњих предузећа, без ког ни једна велика компанија не би могла да ради. Циљ је стварање поуздане мреже добављача и зато држава снажно подржава тај сектор конкретном финансијском и нефинансијском подршком.

“Наша мала и средња предузећа никада нису била јача, а уверен сам да ће бити још снажнија, јер смо обезбедили континуитет у овој подршци у наредних десет година’’, рекао је Кнежевић.

За конкурентност привреде, важни су и дигитализација и савремене технологије, рекао је он истичући да је премијерка Ана Брнабић у праву када акценат ставља на дигитализацију.

“У условима када наука свакодневно мења свет, ми најпре морамо технолошки да ухватимо корак са тим променама, а затим и да одржавамо темпо”, рекао је Кнежевић.