Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
06.04.2015.

Prvi rezultati kampanje podnošenja finansijskih izveštaja pokazuju da je veliki deo privrede spreman za elektronsku komunikaciju s državom, koja će biti obavezna od 2016. godine, rečeno je danas nakon sastanka ministra privrede Željka Sertića i direktora Agencije za privredne registre (APR) Zvonka Obradovića.

Ministar Sertić je naglasio da je veoma važno što su IT rešenja za ove izveštaje napravili ljudi zaposleni u APR-u.

On je pohvalio i sistem objedinjenih šaltera u ovoj instituciji gde je elektronski povezano više državnih organa – Poreska uprava, RZZO, PIO Fond.

„Ranije je bilo potrebno više od 50 dana da se registruje firma, a danas je potrebno pet dana, a često i manje od toga“, rekao je Sertić.

Ministar je poručio da će država dati podršku skraćivanju procedura, koje dovodi do toga da se građanima i privredi pojednostavi život.

On je rekao da su svi poslovi vezano za rokove najbolje ocenjeni i na najvišem nivou.

Sertić je najavio i da će uskoro biti dostupna lista onih koji ne mogu da osnivaju nove firme.

„Oni koji su u sudskim procesima zbog jedne firme, neće moći da osnivaju nove. Cilj je da se novac ne prebacuje iz jednog u drugo novoosnovano preduzeće, a da se dugovi ostavljaju“, rekao je Sertić.

Zakonska obaveza privrede je da od 1. januara 2016. finansijske izveštaje podnose APR-u isključivo u elektronskoj formi sa sertifikovanim elektronskim potpisom.

„Preko posebnog sistema APR-a, od oko 150.000 finansijskih izveštaja koje podnose privredni subjekti, njih čak 92 odsto, odnosno 144.000 to su uradili preko interneta“, rekao je direktor APR Zvonko Obradović.

Obradović je podsetio da je do sada u APR pristiglo, uz finansijske izveštaje za statističke potrebe i 110.000 konačnih izveštaja i to pre roka.

On je precizirao da je 28.400 izveštaja podneto sa sa kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika. Oko 18.000 onih je, kazao je on, bilo u obavezi da to dostavi.