Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
09.12.2015.

Представници малих и средњих предузећа и предузетници у Србији већи су оптимисти у погледу пословања и очекивања за 2016, коју препознају као бољу годину за посао, у односу на очекивања која су имали ове године, показали су резултати истраживања ПроОптимист Индекс 2016, које је спровела ProCredit банка.

Помоћница министра привреде за сектор малих и средњих предузећа Катарина Обрадовић – Јовановић изразила је уверење да је оптимизам код привредника резултат тога што Влада Србије први пут чини озбиљне кораке на опоравку привреде и ставрању повољнијег пословног окружења. “Процес приватизације се завршава и отварају се могућности да се држава окрене здравом делу привреде, односно приватном сектору који јесте носилац развоја и повећања запослености”, рекла је Обрадовић-Јовановић.

Помоћница министра је најавила да је ће следећа година бити година предузетништва, што значи да ће Министарство привреде у сарадњи са другим министарствима, институцијама, удружењима и организацијама удружити снаге, капцитете и средства и усмерити их ка сектору малих и средњих предузећа.
„Ова заједничка акција не односи се само на финансијску подршку овом сектору. Она ће обухватити различите програме едукације, обука, семинара, али и низ законодавних активности које ће бити ка усмерене ка развој предузетништва и стварање бољег привредног окружења. Циљ нам је да сектор малих и средњих предузећа ставимо у фокус и владе и јавности”, рекла је Обрадовић-Јовановић и додала да се нада да ће следеће године резултати овог истраживања бити још бољи.

Саветник председника ПКС Александар Кемивеш рекао је да је приметно да у последње време расте број упита које привредници шаљу комори у којима наводе да желе да прошире бизнис.

Он је казао да предузетници углавном истичу да се на то одлучују јер је предвидљивост пословања већа, а да томе доприноси стабилан курс, инфлација, али и политичка предвидљивост.

Игор Анић члан Извршног одбора ProCredit банке је рекао да истраживање показује да је индекс пословног оптимизма малих и средњих предузећа и предузетника у Србији за 2016. годину у порасту, а приметан је и већи оптимизам оних предузећа која сарађују са Немачком.

У том истраживању, које је спроведено у октобру и завршено почетком новембра, а у коме је учествовало више од 500 предузећа, 52,7 одсто домаћих фирми изразило је позитиван став о пословној клими, а прошле године такав став имало их је 46,7 одсто.

У поређењу са претходном годином, виши проценат предузећа очекује повећани обим посла, као и повећану добит наредне године.

Такође, већи број предузећа очекује да ће 2016. бити погодна за ширење сектора малих и средњих предузећа.

Основни проблеми са којима се фирме суочавају су слаба продаја и саба наплата потраживања.

Предузетници су и даље доста суздржани када су инвестиције у питању, па их тако сваки шести од 10 испитаних нема у плану. Они који планирају инвестиције навели су да ће инвестирати углавном у машине, опрему и возила.

Мала и средња предузећа у већем броју сматрају да ће следеће године имати веће приходе у односу на 2015. годину (48 одсто), док међу предузетницима тек 28 одсто очекује повећање прихода следеће године.

Око 40 одсто испитаника сматра да ће 2016. година бити добра година за проширење малих и средњих предузећа.

Свака четврта компанија која је учествовала у истраживању сматра Немачку најповољнијом земљом за извоз, а следе Црна Гора, потом и БиХ, рекао је Анић.

Он је одговарајући на питања новинара казао да постоји умерени оптимизам када је у питању развој банкарског сектора и да је он ликвидан.

Анић је рекао да је учешће инвестицоних кредита веће, да је за те кредите јефтиније финансирање и да се очекује да ће тако бити и идуће године.