Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
27.10.2015.

Представници више од 120 компанија из Србије састали су се данас на Пословном форуму у Москви са својим колегама из Руске Федерације како би договорили конкретне кораке у наставку привредне сарадње две земље.

Премијер Александар Вучић је, отварајући Пословни форум представника више стотина српских и руских компанија, подсетио да је Србија једна од ретких земаља која није увела економске санкције Русији и поручио да ће то остати политика Владе Србије, која неће мењати политички и економски однос према тој земљи.

Вучић је истакао да је данашњи бизнис форум показатељ велике заинтересованости Србије и Руске Федерације за развој међусобне економске сарадње и поручио да је то одлична могућност да се предузетници упознају с пословним могућностима у обе земље.

Вучић је подсетио да Србија и Русија имају дугу историју пријатељских односа и да је то добар темељ за јачање економских веза.

„Наша влада жели да подржи ту сарадњу. Око 1.000 компанија у руском или делимично руском власништву већ послује у Србији у различитим гранама и то је потврда трајности наших економоских веза“, рекао је Вучић.

Премијер је нагласио да је Русија једна од три најважнија спољнотрговинска партнера Србије и поручио да влада даје подршку инвеститорима и компанијама који желе да послују у нашој земљи.

„За нас је важно да видимо како можемо да привучемо више руских инвеститора али и да обезбедимо више српских инвеститора на руском тржишту“, рекао је Вучић.

Србија се на најновијој Дуинг бизнис ( Доинг бусинеш) листи Светске банке Србија данас налази на 59. месту, што је напредак за 32 места у односу на прошлу годину и показатељ да Србија пружа озбиљан и сигуран пословни амбијент, прецизирао је.

Вучић је истакао да тај напредак чак није обухватио део реформи који је урађен у послењем периоду.

„То је важна вест, не само за грађане Србије, већ и за оне који желе да дођу у Србију и инвестирају, јер могу да рачунају на озбиљан и сигуран пословни амнбијент, где се инвестиција исплати и где ми гарантујемо сигурност улагања“, поручио је Вучић.

Он је подсетио да је прошле године Србија имала пад од 15 места на Дуинг бизнис листи, али да је ове године постигнут највећи напредак од свих земаља.

„То значи да смо много тога радили и урадили и то ће бити јасан сигнал свим инвеститорима, да је Србија данас сигурно место за инвестирање и сигурност њиховог улагања“, рекао је Вучић.

Он је додао да је жеља Владе Србије да наша земља буде у првих 40 земаља у свету.

„И када будемо у тој суперлиги, онда ћемо моћи да кажемо да ће Србија успети да обезбеди довољно инвестиција и додатно победи незапосленост и запосли значајно већи број људи“, закључио је Вучић.

Председник српске владе је истовремено подсетио да је Србија једна од ретких земаља која није увела економске санкције Русији и поручио да ће то остати њена политика владе Србије која неће мењати свој политички и економски однос према тој земљи.

Вучић је додао да се Србија не плаши тешког рада већ нестабилности која може да дође споља, из региона и на друге начине и указао на ситуацију у Црној Гори, Македонији и у Приштини.

„У таквом окружењу Србија је веома стабилна“, нагласио је Вучић.

Он је додао да је нашој земљи веома важно да развије односе у области туризма и да ће Србија морати да уложи много више кад је реч о обнови бања.

Према његовим речима, за Србију је важан заједнички наступ са Русијом на трећим тржиштима због чега је, како је рекао, Србија дошла с понудама за руску наменску индустрију.

„По том питању смо мали у односу на Руску Федерацију, али тако и једни и други можемо да остваримо још боље резултате. Бројчано смо мала земља, али морамо да штитимо свој суверенитет и територијални интегритет. Ако неко у окружењу набавља лансирне рампе за балистичке ракете, Србија мора да има решење“, рекао је Вучић.

Он је додао да, поред пољопривредне сарадње, и српска грађевинска индустрија може да уђе на руско тржиште уколико се те компаније буду понашале одговорно и озбиљно.

Вучић је додао и да кад је реч о извозу возила у Србији постоји интересовање за сарадњу.

„Иако знамо да је проблем у неким другим земљама евроазијског савеза, а не Русији, заинтересовани смо да направимо уговоре за увоз ваших возила без царине, а да се на вашој територији и територији евроазијске федерације извозе наша возила, односно Фиат“, рекао је Вучић.

Он је додао да ће у разговору са премијером Русије Дмитријем Медведевим изнети план Србије за враћање дугова које има према Руској Федерацији.

„Дугови данас износе 303 милиона евра према Гаспрому. Они су заостали из претходног периода, није их направила моја влада. Моја влада у динар исплаћује све своје обавезе и не касни ни дана“, рекао је Вучић.

Србија је, додао је, крајем децембра исплатила 100 милиона долара дуга.

„Мислим да је дуг “лош друг“ и ми желимо да се решимо дугова што је могуће пре да бисмо наше односе у будућности могли што чистије да решавамо“, рекао је Вучић.

Форуму у организацији привредних комора Србије и Русије присуствовали су српски премијер Александар Вучић и министри у Влади Србије Жељко Сертић, Душан Вујовић, Зорана Михајловић, Братислав Гашић, Александар Антић, Вања Удовичић, Снежана Богосављевић Бошковић и Небојша Стефановић.