Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
01.01.2017.

Vlada Srbije i Ministarstvo privrede razvoj privatnog preduzetništva vidi kao jedan od prioritetnih ciljeva ekonomske politike Republike Srbije. Prvi korak u tom pravcu načinjen je u martu 2015. godine kada je Vlada usvojila Strategiju za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za period od 2015. do 2020. godine, kojom je definisala, kroz glavne prioritete i konkretne mere, politiku razvoja ovog sektora u narednom, srednjoročnom periodu.

Finansijska i nefinansijska podrška, ovom sektoru u 2016. godini objedinjena je u Program „Godina preduzetništva“, koji je ove godine prerastao u Program „Decenija preduzetništva“. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo privrede nastavljaju  sa sistemskom podrškom, finansijskom i nefinansijkom, sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika koji 99.8% srpske privrede i zapošljavaja 67% ljudi kako bi se obezbedio kontinuitet u podršci ovom sektoru.

Kroz ovaj program u 2017. godini privrednicima su na raspolaganju više od 30 programa i više od 18 milijadri dinara iz budžeta.

Program „Decenija preduzetništva” pod jednim krovom okuplja, pre svega, nadležna ministarstava i agencije, ali i Privrednu komoru Srbije, međunarodne donatore, društveno odgovorne kompanije, poslovne asocijacije, nevladine organizacije i sve druge snage koje su spremne i mogu da direktno pomognu ili afrimišu razvoj preduzetništva i preduzetničkog duha u Srbiji.

Različite mere i aktivnosti koje se preduzimaju u okviru „Decenije preduzetništva” su usmerene na sve faze razvoja jednog preduzeća. Unapređuju se pristupi izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća, uključujući i kreditnu podršku i podsticaje, koji se finansiraju kako iz budžeta Republike Srbije, odnosno preko Fonda za razvoj Republike Srbije i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, tako i preko međunarodnih finansijskih institucija uz garanciju države, iz fondova Evropske unije i drugih izvora. Posebna pažnja posvećena je merama podrške za unapređenje strukture i obima izvoza i uključivanje u svetske lance vrednosti, gde se najveći doprinos očekuje od Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije.

Ova zajednička akcija ne odnosi se samo na finansijsku podršku ovom sektoru. Ona obuhvatita različite programe edukacije, obuka, seminara, ali i niz zakonodavnih aktivnosti koje su usmerene ka razvoju preduzetništva i stvaranju boljeg privrednog okruženja.

Jedan od glavnih preduslova za razvoj konkurentne i jake privrede su ljudi,  stručni, sposobni i motivisani da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke. Program „Decenija preduzetništva”, okuplja i različite inicijative, mere i projekte usmerene na razvoj preduzetničkog duha, naročito kod mladih, obuke, stručna usavršavanja, dokvalifikacije, prekvalifikacije i podršku zapošljavanju, kao i stručnu i konsultantsku pomoć za unapređenje poslovanja.

Programa objedinjuje i mere nadležnih institucija koje treba da doprinesu stvaranju pouzdanog, predvidivog i jasnog poslovnog okruženja, koje obezbeđuje pravnu sigurnost  i uklanjaju nepotrebne prepreke rastu poslovanja malih i srednjih preduzeća.

Program „Decenija preduzetništva“ daje jasan signal da Vlada odlučno i ujedinjeno pristupa unapređenju privatnog preduzetništva kao nosioca razvoja srpske privrede i da u tim nastojanjima okuplja i predvodi sve snage spremne da daju svoj doprinos.

 

Kako do informacija o programima „Decenije preduzetništva“

Više informacija o programima podrške  na www.godinapreduzetnistva.rs

Preduzetnici i svi oni koji su zainteresovani za pokretanje spostvenog posla sve informacije o programima podrške preduzetništvu, ali i o programima za podršku ovom sektoru koji se sprovode u okviru evropskih programa, mogu dobiti BESPLATNO u akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama.

BESPLATNU pomoć i informacije privrednicima pruža i Privredna komora Srbije, koja je zajedno sa svojim regionalnim komorama, partner Vladi Srbije.

Svi zainteresovani se, takođe, mogu obratiti i direktno državnim institucijama koje svojim programima podržavaju preduzetništvo.