Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
27.04.2018.

Projekat „e-PAPIR“ koji je pokrenula Vlada Srbije, sa ciljem da do 2021. godine uspostavi jedinstveni registar procedura, u cilju optimizacije i mogućnosti da privrednici elektronskim pristupom prođu kroz različite procedure neophodne za poslovanje, predstavljen je danas u Beogradu.

Konferenciju je otvorila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a govorili su i pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif, kao i v.d. direktora Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da pojednostavljivanje i digitalizacija administrativnih postupaka štede vreme i novac privredi i državnoj upravi, a ujedno smanjuju i mogućnost korupcije.

„Ovaj proces najviše pomaže malim i srednjim preduzećima, koja nemaju velike pravne timove i osetljiva su na administraciju“, rekla je premijerka Brnabić i poručila da će Vlada biti uporna u sprovođenju projekta.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović izjavila je da će kroz projekat „e-PAPIR“, prvi put svi administrativni postupci sa kojima se privreda susreće u komunikaciji sa državnom upravom biti sistematski popisani i digitalizovani.

„Namera nam je da sistemski optimizujemo, učinimo javno dostupnim i digitalizujemo sve dozvole, saglasnosti i druga akta koja su privrednicima neophodna. Drugim rečima, sve ono za šta je bilo potrebno da se odlazi na šalter i gde je privreda imala problema. Cilj Ministarstva privrede je da što više olakša procedure i omogući uštede i vremena i para privrednicima“, rekla je Obradović Jovanović.

Napredak Srbije u reformama u mnogim oblastima nesporno potvrđuje i Evropska unija u svojim izveštajima, a a šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici ističe da je reforma u okviru projekta „e-PAPIR“ ključna za mala i srednja preduzeća. Očekivani rezultati projekta „e – PAPIR“ do 2021. godine su uspostavljanje registra svih administrativnih postupaka, optimizacija 500 najučestalijih i najskupljih postupaka, digitalizacija 100 postupaka za izdavanje dozvola, saglasnosti i drugo, kao i smanjenje administrativnih troškova privrede za minimum 15 odsto (sa trenutnih 3,46 odsto na 3 odsto BDP-a).

Do sada su se u ovaj projekat Vlade Srbije uključile 84 institucije javne uprave na republičkom nivou, a popisano je oko 2.500 administrativnih postupaka, dok su svi postupci jednobrazno opisani i uneti u elektronsku bazu.