Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
05.11.2018.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић изјавила је данас да Влада Србије ради на доношењу две нове стратегије – индустријског развоја и паметне специјализације, како би се променила структура индустрије и убрзао привредни раст.

Наводећи пример прехрамбене индустрије, Обрадовић Јовановић је истакла да је циљ да се коначно, уместо сировина, извозе полупроизводи или готови производи, и да се на тај начин остварује већи приход.

„Уместо да извозимо пољопривредне производе, циљ је да више извозимо храну, односно производе више додате вредности. Није нам циљ да извозимо мале количине таквих производа. Направили смо промену онда када произвођачи постану део ланца, и кад могу стабилно да се шире и расту“, рекла је она на панелу у оквиру Београдског сајма хране (Belgrade Food Show).

Навела је да стратегија индустријске политике мора бити уско повезана са стратегијом паметне специјализације, која предвиђа откривање области у којима држава или регион има критичну масу знања, индустријских капацитета и компетенција и у којима има иновационих потенцијала за позиционирање на глобалним тржиштима.