Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
11.01.2016.

После неколико организованих протеста неколицине мањинских акционара због стања у Београдској индустрији пива, Министарство привреде саопштава да је АД БИП годинама пословао са огромним губицима и да је само у два наврата држава отписала готово 4,5 милијарде динара дуга направљеног по разним основама. Упркос томе АД БИП је на крају пословне 2014. исказао губитак од 550 милиона динара, а кумулативне обавезе БИП-а закључно са септембром 2015. године износе нових 2,5 милијарде динара.

Упркос дугогодишњим покушајима државе да „убризгавањем“ новца грађана Србије помогне да БИП постане предузеће које тржишно послује, данас имамо ситуацију да је опрема у БИП-у старија од 40 година, степен продуктивности у односу на конкуренцију 13 пута нижи, а укупно учешће на тржиту продаје пива занемарљиво. Министарство поново истиче да се социјални мир више неће куповати бацањем новца „у бунаре без дна“ односно у предузећа која не могу самостално да послују.

Министарство привреде упућује део заинтересованих мањинских акционара да сва питања у вези са нестајањем милијарди динара из БИП-а, а које очигледно нису употребљене ни у повећање производње, ни продуктивности, нити конкурентности поставе бившим руководиоцима БИП-а са којима су годинама „раме уз раме“ сарађивали.

Министарство се пита зашто док је трајало разарање БИП-а овај део мањинских акционара није протествовао?

Министарство привреде је, потпуно супротно дугогодишњем недомаћинском пословању унутар БИП-а, преко надлежних институција, покренуло иницијативу за враћање власништва над изгубљеним земљиштем БИП-а у Кнез Даниловој улици. Поред тога сва сазнања о манипулативним радњама у БИП-у упућена су надлежним органима на проверу.

Београдска индустрија пива налази се у предстечајном поступку и ово предузеће је тренутно у искључивој надлежности судова.