Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
11.01.2016.

Posle nekoliko organizovanih protesta nekolicine manjinskih akcionara zbog stanja u Beogradskoj industriji piva, Ministarstvo privrede saopštava da je AD BIP godinama poslovao sa ogromnim gubicima i da je samo u dva navrata država otpisala gotovo 4,5 milijarde dinara duga napravljenog po raznim osnovama. Uprkos tome AD BIP je na kraju poslovne 2014. iskazao gubitak od 550 miliona dinara, a kumulativne obaveze BIP-a zaključno sa septembrom 2015. godine iznose novih 2,5 milijarde dinara.

Uprkos dugogodišnjim pokušajima države da „ubrizgavanjem“ novca građana Srbije pomogne da BIP postane preduzeće koje tržišno posluje, danas imamo situaciju da je oprema u BIP-u starija od 40 godina, stepen produktivnosti u odnosu na konkurenciju 13 puta niži, a ukupno učešće na tržitu prodaje piva zanemarljivo. Ministarstvo ponovo ističe da se socijalni mir više neće kupovati bacanjem novca „u bunare bez dna“ odnosno u preduzeća koja ne mogu samostalno da posluju.

Ministarstvo privrede upućuje deo zainteresovanih manjinskih akcionara da sva pitanja u vezi sa nestajanjem milijardi dinara iz BIP-a, a koje očigledno nisu upotrebljene ni u povećanje proizvodnje, ni produktivnosti, niti konkurentnosti postave bivšim rukovodiocima BIP-a sa kojima su godinama „rame uz rame“ sarađivali.

Ministarstvo se pita zašto dok je trajalo razaranje BIP-a ovaj deo manjinskih akcionara nije protestvovao?

Ministarstvo privrede je, potpuno suprotno dugogodišnjem nedomaćinskom poslovanju unutar BIP-a, preko nadležnih institucija, pokrenulo inicijativu za vraćanje vlasništva nad izgubljenim zemljištem BIP-a u Knez Danilovoj ulici. Pored toga sva saznanja o manipulativnim radnjama u BIP-u upućena su nadležnim organima na proveru.

Beogradska industrija piva nalazi se u predstečajnom postupku i ovo preduzeće je trenutno u isključivoj nadležnosti sudova.