Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
29.08.2017.

Министарство привреде врло је разочарано одлуком представника радника „Гоше“ из Смедеревске Паланке да одбију позив на разговор, који би могао да доведе до налажења најбољег могућег решења за тешку ситуацију у којој се радници те фабрике налазе. Они су, уместо разговора, повели раднике на протест, за који и сами кажу да је политички скуп.

Протест није начин да радници остваре своја права, нити да се преговара, јер је и физички тешко изводљиво да представници државе воде разговоре са 150 људи одједном.

Међутим, врло је јасно да разговори и решење нису ни били крајњи циљ јучерашњег окупљања, које је председник штрајкачког одбора „Гоше“ Милан Вујачић и најавио као политичко. Умешаност политике недвосмислено потврђује и то што је јуче, поред радника ове фабрике, скупу присуствовао и један политички лидер, иначе неуспешан председнички кандидат.

Министарство привреде скреће пажњу да су они који говоре радницима Фабрике шинских возила „Гоша“ да треба да се пореде са запосленима у „Галеници“, „Фијату“ или „Петрохемији“, у најмању руку према њима некоректни, јер је свима јасно да ситуација у тим предузећима не може ни по ком основу да се пореди.

Држава не окреће главу од проблема радника. Због тешког положаја запослених у „Гоши“, приватној фирми у власништву „Лиснарт холдинг лимитеда“, са седиштем на Кипру, држава је већ урадила све што је могла, па и више од тога.

Обезбеђена им је једнократна новчана помоћ од 60.000 динара по запосленом, а здравствене књижице су оверене до 30. септембра 2017. године захваљујући уплати од 6,5 милиона динара Републичком фонду за здравствено осигурање из буџета Републике Србије.

Обезбеђена је и подршка за репрограм дуга који премашује 500.000.000 динара за порезе, доприносе и повезивање стажа.

Како би помогли радницима, које је претходни власник „ЖОС Трнава из Словачке“ ојадио за око 20 плата, обезбедили смо им могућност да наставе производњу кроз послове са „Хестилом“ и „Југоимпорт СДПР-ом“.

Понуђено им је и привремено преузимање од стране других компанија у Великој Плани и Тополи, како би имали нека примања док се проблем не реши, али радници нису били заинтересовани, иако тим ангажманом не престаје обавеза власника „Гоше“ према њима.

Министар привреде Горан Кнежевић поручује да су врата министарства за раднике „Гоше“ увек отворена, као што су била и до сада. Он истиче да је Министарство три пута до сада позивало власника те компаније на разговор.

Остаје до краја нејасно и зашто позив на преговоре није прихватио актуелни генерални директор Милутин Шћепановић. Зашто Шћепановић није дошао да разговара будући да га је власник фирме у мејлу који је послао Министарству, навео као одговорно лице које има то овлашћење.