Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
29.08.2017.

Ministarstvo privrede vrlo je razočarano odlukom predstavnika radnika „Goše“ iz Smederevske Palanke da odbiju poziv na razgovor, koji bi mogao da dovede do nalaženja najboljeg mogućeg rešenja za tešku situaciju u kojoj se radnici te fabrike nalaze. Oni su, umesto razgovora, poveli radnike na protest, za koji i sami kažu da je politički skup.

Protest nije način da radnici ostvare svoja prava, niti da se pregovara, jer je i fizički teško izvodljivo da predstavnici države vode razgovore sa 150 ljudi odjednom.

Međutim, vrlo je jasno da razgovori i rešenje nisu ni bili krajnji cilj jučerašnjeg okupljanja, koje je predsednik štrajkačkog odbora „Goše“ Milan Vujačić i najavio kao političko. Umešanost politike nedvosmisleno potvrđuje i to što je juče, pored radnika ove fabrike, skupu prisustvovao i jedan politički lider, inače neuspešan predsednički kandidat.

Ministarstvo privrede skreće pažnju da su oni koji govore radnicima Fabrike šinskih vozila „Goša“ da treba da se porede sa zaposlenima u „Galenici“, „Fijatu“ ili „Petrohemiji“, u najmanju ruku prema njima nekorektni, jer je svima jasno da situacija u tim preduzećima ne može ni po kom osnovu da se poredi.

Država ne okreće glavu od problema radnika. Zbog teškog položaja zaposlenih u „Goši“, privatnoj firmi u vlasništvu „Lisnart holding limiteda“, sa sedištem na Kipru, država je već uradila sve što je mogla, pa i više od toga.

Obezbeđena im je jednokratna novčana pomoć od 60.000 dinara po zaposlenom, a zdravstvene knjižice su overene do 30. septembra 2017. godine zahvaljujući uplati od 6,5 miliona dinara Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje iz budžeta Republike Srbije.

Obezbeđena je i podrška za reprogram duga koji premašuje 500.000.000 dinara za poreze, doprinose i povezivanje staža.

Kako bi pomogli radnicima, koje je prethodni vlasnik „ŽOS Trnava iz Slovačke“ ojadio za oko 20 plata, obezbedili smo im mogućnost da nastave proizvodnju kroz poslove sa „Hestilom“ i „Jugoimport SDPR-om“.

Ponuđeno im je i privremeno preuzimanje od strane drugih kompanija u Velikoj Plani i Topoli, kako bi imali neka primanja dok se problem ne reši, ali radnici nisu bili zainteresovani, iako tim angažmanom ne prestaje obaveza vlasnika „Goše“ prema njima.

Ministar privrede Goran Knežević poručuje da su vrata ministarstva za radnike „Goše“ uvek otvorena, kao što su bila i do sada. On ističe da je Ministarstvo tri puta do sada pozivalo vlasnika te kompanije na razgovor.

Ostaje do kraja nejasno i zašto poziv na pregovore nije prihvatio aktuelni generalni direktor Milutin Šćepanović. Zašto Šćepanović nije došao da razgovara budući da ga je vlasnik firme u mejlu koji je poslao Ministarstvu, naveo kao odgovorno lice koje ima to ovlašćenje.