Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
03.02.2020.

Министарство привреде расписало је данас два јавна позива на основу којих ће привредним субјектима ставити на располагање милијарду динара.

 

Расписани су јавни позиви за подстицање предузетништва кроз развојне пројекте и за почетнике у пословању.

 

У оквиру програма подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2020. години Министарство је определило 850 милиона динара за бесповратна средстава. Реч је о комбинацији гранта који чини до 20 одсто инвестиције, односно до 30 одсто за привредне субјекте који припадају четвртој групи развијености и повољних кредита Фонда за развој.

 

За почетнике у пословању Министарство је обезбедило 150 милиона динара бесповратних средстава. Програм је, такође, комбинација гранта који може чинити 30 одсто инвестиције, односно до 40 одсто укупне инвестиције за фирме из неразвијених локалних самоуправа, док ће се преостали износ финансирати из кредита Фонда.

 

Иначе, Министарство привреде је у буџету за 2020. годину обезбедило 3 милијарде динара за три програма – за развојне пројекте, за почетнике у пословању и набавку опреме.

 

Програмом подршке малим и средњим предузећима за набавку нове опреме у 2020. години, Министарство је обезбедило чак две милијарде динара за бесповратна средства, а јавни позив за партнере у суфинансирању, односно банке и лизинг компаније објављен је прошле недеље. По окончању избора партнера и потписивања уговора, Министарство ће расписати и јавни позив за микро, мала и средња предузећа, предузетнике и задруге, за доделу бесповратне помоћи. Програм који се спроводи у сарадњи са Развојном агенцијом Србије и одабраним пословним банкама и лизинг компанијама је конципиран тако да грант може чинити 25 одсто нето вредности опреме, 70 одсто те вредности финансирају партнери кредитом или лизингом, док преосталих пет одсто чини учешће самог предузећа.

 

Све информације и документација доступни су на интернет страници Министарства привреде: www.privreda.gov.rs. Јавни позиви ће бити отворени док се расположива средства не утроше, а најкасније до 31.12.2020. године.