Mинистар привреде Горан Кнежевић, који борави у Казахстану, састао се и са премијером те земље Бакитзаном Сагинтајевим и разговарао о сарадњи Србије и Казахстана.

Министар је истакао да су односи две земље пријатељски и добри са перспективом даљег развоја, као и да ће их додатно унапредити реализација активности из Мапе пута за унапређење сарадње између Србије и Казахстана за 2017. и 2018. годину, потписану у новембру прошле године.

 

/home/merr/public html/wp content/uploads/2017/06/Image 0 02 04 40eabeb51092415aeead1377c99ca8f9cbdfe5d585d72d0d3e8c113e3ca7ce8c V

У оквиру Астана економског форума, који окупља политичке лидере, кључне пословне људе и експерте, министар је изразио задовољство квалитетним панелима о новим трендовима глобалне економије, новим моделима одрживог разгоја, развоја инфраструктуре, зелене енергије и иновација.

Кнежевић је посетио и, како преноси веома посећен, павиљон Републике Србије на светској изложби ЕКСПО 2017, на коме је Србија представила своје потенцијале на тему „Енергија за све“. „Велико је задовољство видети како се потенцијали наше земље у области обновљивих извора енергије и повећања енергетске ефикасности представљају на највећој и најзначајнијој светској трговинској манифестацији“, рекао је министар који је свом казахстанском колеги, министру националне економије  Тимуру Сулејманову пренео захвалност Србије на тој прилици.

Министри су такође разговарали и о наредној седници Међувладине српско-казахстанске комисије за трговинско-економску сарадњу, која би требало да се одржи ове године у Астани, и као њени копредседници разменили погледе на унапређење економске сарадње две земље. Министар је подвукао да перспективе има, посебно у наменској индустрији, у области туризма, пласирања робе широке потрошње, хемијској и фармацеутској индустрији.