Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
21.12.2015.

Сарадња привредника централне Србије и са Косова и Метохије је веома битна, јер доприноси нормализацији односа, али и економском развоју региона, оцењено је данас на отварању пословног форума Привредне коморе Србије (ПКС) и Привредне коморе Косова (ПКК) у Београду.

Министар привреде Жељко Сертић позвао је српске и косовске привреднике на поспешивање сарадње, оценивши да, када економија расте, људи бивају запослени, мање је политике, мање лоших речи и лоших намера.

Он је, отварајући пословни форум, указао да није на почетку било лако пронаћи оквир за ефективни рад две коморе и постизање резултата какви су данас.

„МИ смо договорили да наши односи буду на основу међусобног поштовања, без увреда, провоцирања, да се бавимо економијом. Добро је што смо се две године придржавали тога и остали на договореном нивоу“, подвукао је Сертић.

Према његовим речима, привредници су ти који могу најснажније допринети промени односа на боље.

Сертић је поручио да су људи са Косова и Метохије добродошли и да је ПКС њихова кућа, те да на свако питање, жељу могу добити одговор и помоћ без икаквих предрасуда.

„Моја друга порука јесте да не треба нико да се стиди тога што ради, да се крије да прави договоре, бизнис, да тргује и још мање да разговара о будућим улагањима“, истакао је он додајући да подржава сарадњу, јер је заједнички циљ развој целог региона.

Сертић је казао да још мора доста да се уради, подсетио да се и даље сатима чека на административним прелазима, што мора да се мења и уклоне све баријере у сарадњи.

Косовски министар за економски развој Бљеринд Ставилечи истакао је да јерад једини алат комуникације и решавања свих проблема и отварања нових перспектива развоја.

Он је нагласио да кроз реализовање заједничких планова Београд и Приштина треба да докажу свету да је наш регион посвећен економском развоју, а као најважнију иницијативу за развој он је навео Берлински процес.

Према његовим речима, проритет свих влада у региону треба да буде економски развој, а технологија пружа бројне шансе посебно за младе и поспешивање економија.

С тим у вези је најавио отварање центра за технологију и информатику за све младе на Балкану.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић подвукао је да Београд и Приштина данас нису противници, већ уједињени око истих проблема – лоши економски услови, огромна незапосленост, системски проблеми функционисања институција, али и проблеми које могу да се превазиђу само сарадњом.

Сарадња привредних комора и привредних субјеката представљају светионик, пионирски подухват у нормализацији односа Београда и Приштине, оценио је он.

Ђурић је рекао да је сигуран, ако би и у политичким односима све функционисало као што је сарадња привредних комора, као и привредних субјеката, да би и политички разговори били неупоредиво лакши, а и грађани неупоредивно мање морали да страхују и брину за своју будућност.

Влада Србије, према његовим речима, снажно подупире сарадњу ПКС и ПКК и привредника из централне Србије и са Косова, те додао да министарства, Канцеларија и ПКС раде по инструкцијама премијера Алелсандра Вучића да све баријере у привредним односима морају бити уклоњене како би се омогућио несметан ток роба, људи и капитала.

„У политици владе Србије за 2016. годину управо су борба против незапослености и за боље економске услове приоритети, па је предвиђен подстицај за инвестиције у циљу отварања радних места“, казао је он и додао да иницијатива „Регион успеха“ има за циљ да стимулише предузећа из централне Србије да улажу на Косово и Метохију и тамо запошљавају младе.

Влада Србије, како је подвукао Ђурић, биће поуздан, посвећен и потпуно прагматичан институционални партнер свега онога што се договоре привредници, и њен посао је да уклони и идентификује све баријере.

„Нема родољубивијег посла за Србе и Албанце од оног да нађемо заједнички интерес, не можемо бити успешни ако не сарађујемо“, истакао је Ђурић.

Председник ПКС Марко Чадеж подсетио је да је сарадња ПКС и ПКК започета 2013. године, а да је почетком ове године унета нова динамика и енергија.

„Показујемо колико је важна сарадња како би регион постао регион успеха, чиме се мења слика од региона проблема до региона сарадње, здраве економије“, рекао је он.

Чадеж је пренео да је интересовање за пословни форум велико, да учествује око 150 предузећа, онолико колико је било и на првом форуму одржаном 9. маја у Приштини.

Такође је рекао да је сарадња две коморе, као и са коморама региона, дала бројне резултате, на основу којих је основан Коморски инвестициони форум.

На његову иницијатив је Европски парламент пре неколико дана продужио за наредних пет година аутономне трговинске мере, које омогућавају пре свега извозницима воћа и поврћа даљи извоз без царина у ЕУ, подсетио је Чадеж.

„Сваки посао који реализујемо данас, али и сви сусрети, су доказ да је овај некада простор спорова, постао простор бизниса и сарадње“, нагласио је он.

Председник ПКК Сафет Грџалију казао је да „између Косова и Србије наступа ново време у којем неће доминирати само политика“, јер међу привредницима на обе стране постоји воља и спремност за сарадњу.

Сукобима и размирицама прошлости, према његовим речима, не треба дати приоритет, већ их треба оставити по страни и посветити се сарадњи, поручио је он, додајући да се тамо „где царује економија не осећа мирис барута“.

Грџалију је нагласио да нико не тражи да се заборави прошлост, али да она не сме да одређује будућност и додао да постоји заједнички циљ, а то је чланство у ЕУ.

„Решење за садашње и будуће проблеме нећемо наћи у прошлости, већ у успостави партнерских, привредних односа, јер нам је дужност да покажемо како се сарађује. Морамо да докажемо господи из Брисела да можемо да сарађујемо, јер како би другачије доказали спремност да то чинимо убудуће у ЕУ са земљама са којима нас ништа не везује, ако нисмо у стању да сарађујемо са комшијама“, уверен је он.

Унапређење сарадње међу земљама региона, према његовим речима, предстваља најбољу препоруку за чланство у ЕУ.

Он је скуп у Београду искористио и за доделу посебног признања председнику ПКС Чадежу за одличну сарадњу.

Представница Амбасаде Велике Британије у Беогарду Луси Маизиес указала је да је Лондон снажно посвећен потпуној нормализацији односа Србије и Косова и да сматра да су односи Београда и Приштине један од главних кључних елемената стабилности на Балкану, а да у томе важну улогу има економска сарадња.

Она је поручила да је у интересу влада прикупљање пореза на основу трговине српских и косовских предузећа, те је потребно да се уклне све препреке и административна оптерећења.

Пословни форум искоришћен је и за потписивање споразума о међукоморској сарадњи у области грађевинатства, индустрије, грађевинског материјала и енергетике, електромашиноградње.