Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
15.01.2021.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић састала се данас са амбасадором Мађарске у Републици Србији др Атилом Пинтер, како би разговарали о економским односима двеју земаља и плановима за унапређење сарадње.

Према речима министарке, робна размена између Србије и Мађарске бележи континуирани раст као и  мађарске инвестиције у српску привреду.

„Заједнички инфраструктурни пројекти су од билатералног и регионалног значаја. Завршетак модернизације железничке пруге Београд – Будимпешта још више ће учврстити наше пријатељске везе и приближити грађане две суседне државе“, рекла је Атанасковић.

Министарка је истакла да је Мађарска важан трговински партнер Србији, који се налази на трећем месту међу партнерима из Европске уније, одмах иза Немачке и Аустрије.

„Изузетна економска сарадња се огледа и у укупној спољнотрговинској размени која је до новембра 2020. године износила 1,7 милијарди евра“, подвукла је она.

Амбасадор Пинтер захвалио је министарки Атанасковић на пријему и истакао задовољство због резултата које мађарске компаније остварују у нашој земљи.

Он је рекао да је мађарска Влада издвојила 25 милиона евра као подршку за девет мађарских компанија за инвестирање у пројекте на читавој територији Републике Србије, док би укупна вредност инвестиција била око 75 милиона евра.

Овом приликом било је речи и о једанаестом заседању Заједничке комисије за економску сарадњу, чији је копредседник са српске стране министарка Атанасковић, а са мађарске министар спољних послова и трговине, Петер Сијарто, које је планирано да се одржи у Београду у првој половини године.