Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
15.01.2021.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković sastala se danas sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji dr Atilom Pinter, kako bi razgovarali o ekonomskim odnosima dveju zemalja i planovima za unapređenje saradnje.

Prema rečima ministarke, robna razmena između Srbije i Mađarske beleži kontinuirani rast kao i  mađarske investicije u srpsku privredu.

„Zajednički infrastrukturni projekti su od bilateralnog i regionalnog značaja. Završetak modernizacije železničke pruge Beograd – Budimpešta još više će učvrstiti naše prijateljske veze i približiti građane dve susedne države“, rekla je Atanasković.

Ministarka je istakla da je Mađarska važan trgovinski partner Srbiji, koji se nalazi na trećem mestu među partnerima iz Evropske unije, odmah iza Nemačke i Austrije.

„Izuzetna ekonomska saradnja se ogleda i u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni koja je do novembra 2020. godine iznosila 1,7 milijardi evra“, podvukla je ona.

Ambasador Pinter zahvalio je ministarki Atanasković na prijemu i istakao zadovoljstvo zbog rezultata koje mađarske kompanije ostvaruju u našoj zemlji.

On je rekao da je mađarska Vlada izdvojila 25 miliona evra kao podršku za devet mađarskih kompanija za investiranje u projekte na čitavoj teritoriji Republike Srbije, dok bi ukupna vrednost investicija bila oko 75 miliona evra.

Ovom prilikom bilo je reči i o jedanaestom zasedanju Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju, čiji je kopredsednik sa srpske strane ministarka Atanasković, a sa mađarske ministar spoljnih poslova i trgovine, Peter Sijarto, koje je planirano da se održi u Beogradu u prvoj polovini godine.