Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
21.09.2015.

Министар привреде Жељко Сертић рекао је данас на додели лиценци новим стечајним управницима да су за 90 одсто фирми из портфолија Агенције претходно раскинути уговори о продаји и да су оне враћене су држави у уништеном стању.

Српски министар привреде је оценио да таква предузећа праве озбиљан дисбаланс у економији Србије и додао да би ефикасан стечајни поступак могао да представља решење за један део предузећа са проблемима.

„Стечај је у Србији најчешће прихваћен као банкротство и то је оно што морамо да променимо. Брз и ефикасан стечај требало би да што пре врати компанију назад у живот, а ако то није могуће одведе је у банкрот, да не би представљала оптерећење за пословање других фирми“, рекао је он.

Сертић је рекао да су за то потребне промене и у стачајном систему, али и делу правосуђа који се бави стечајним поступцима.

Министарство привреде, додао је он, ради на променама закона, којима ће комплетан стечајни поступак бити пребачен из надлежности Агенције за приватизацију у надлежности Агенције за лиценцирање стечајних поступака.

„Радимо и на изменама Закона о стечају, које ће се до краја године наћи у Скупштини Србије“, рекао је Сертић на додели сертификата стечајним управницима, чим је обележено и 10 година рада Агенције за лиценцирање стечајних управника.

Директорка Агенције за лиценцирање стечајних управника Данијела Вазура рекла је да у Србији има 494 стечајна управника од којих су 352 активна, а највећи број стечајних поступака био је у Београду.

Директорка сектора за привредни систем ПКС Нермина Љубовић рекла је да ће Комора и Агенција, сарадњу наставити на креирању ефикаснијег система за консолидовање фирми и унапређењу оквира солвентности домаће привреде, јер ће то значити и већу сигурност за нова улагања.