Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
21.09.2015.

Ministar privrede Željko Sertić rekao je danas na dodeli licenci novim stečajnim upravnicima da su za 90 odsto firmi iz portfolija Agencije prethodno raskinuti ugovori o prodaji i da su one vraćene su državi u uništenom stanju.

Srpski ministar privrede je ocenio da takva preduzeća prave ozbiljan disbalans u ekonomiji Srbije i dodao da bi efikasan stečajni postupak mogao da predstavlja rešenje za jedan deo preduzeća sa problemima.

„Stečaj je u Srbiji najčešće prihvaćen kao bankrotstvo i to je ono što moramo da promenimo. Brz i efikasan stečaj trebalo bi da što pre vrati kompaniju nazad u život, a ako to nije moguće odvede je u bankrot, da ne bi predstavljala opterećenje za poslovanje drugih firmi“, rekao je on.

Sertić je rekao da su za to potrebne promene i u stačajnom sistemu, ali i delu pravosuđa koji se bavi stečajnim postupcima.

Ministarstvo privrede, dodao je on, radi na promenama zakona, kojima će kompletan stečajni postupak biti prebačen iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u nadležnosti Agencije za licenciranje stečajnih postupaka.

„Radimo i na izmenama Zakona o stečaju, koje će se do kraja godine naći u Skupštini Srbije“, rekao je Sertić na dodeli sertifikata stečajnim upravnicima, čim je obeleženo i 10 godina rada Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Direktorka Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Danijela Vazura rekla je da u Srbiji ima 494 stečajna upravnika od kojih su 352 aktivna, a najveći broj stečajnih postupaka bio je u Beogradu.

Direktorka sektora za privredni sistem PKS Nermina Ljubović rekla je da će Komora i Agencija, saradnju nastaviti na kreiranju efikasnijeg sistema za konsolidovanje firmi i unapređenju okvira solventnosti domaće privrede, jer će to značiti i veću sigurnost za nova ulaganja.