Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
23.06.2015.

Министар привреде Жељко Сертић поручио је данас у Милану да је први и најважнии задатак Владе Србије промена пословног амбијента и активности које воде томе да Србија буде препозната као повољна инвестициона дестинација и као место на коме улагачи могу да се осећају сигурно.

Сертић је на сајму ЕКСПО 2015. потенцијалним инвеститорима поручио да Србија жели да се они у нашој земљи осећају сигурно.

„Желимо да се осећате сигурно, да зарадите новац, те да део средстава оставите у нашој земљи, а да са осталим да располажете на најбољи начин“, рекао је министар на панелу у просторијама Банка Интеса Санпаоло групе.

То је, истакао је, задатак, и оценио да Србија иде у том правцу.

„Нисмо савршени, ниједна земља није, али знамо шта би требало да урадимо да би остварили циљеве“, рекао је он.

Сертић је поручио да ће Влада Србије и даље снажно подржавати привреднике који одговорно послују, а то су, како је рекао они који плаћају обавезе према држава и према радницима.

„За нас су то бисери које ћемо пазити . Омогућићемо им да више зарађују и да буду задовољни послом у Србији“, рекао је он.

Сертић истакао да је Италија најважнији економски партнер Србије, да више од 500 италијанских фирми већ послује у Србији и поручио да ће Влада Србије и даље подржавати привреднике који одговорно послују.

Нагласио је да је влада спремна да настави да унапређује пословно окружење, како би сарадња са инвеститорима била још боља.

Говорећи о доброј сарадњи са Италијом, Сертић је истакао да је та земља први партнер Србије.

“Трговинска размена са Италијом износи готово пет милијарди евра, што је за нас као малу земљу изузетно занчајно и то показује у колико сфера можемо заједнички да радимо и стварамо”, казао је министар привреде.

У Србији, казао је, према званичним подацима, послује више од 500 предузећа из Италије, нека самостално, а нека у сарадњи са домаћим фирмама и оне укупно запошљавају око 20.000 људи.

Подсетио је да је Србија јуче имала национални дан на свом штанду на сајму ЕXПО 2015. који се одржава у Милану, где је било прилике да се виде активности Србије.

Будући да је тема сајма пољопривреда, Сертић је навео да у Србији тренутно 17 одсто националног дохотка долази из индустрије хране, а нешто више од петине запослених ради у тој грани.