Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
23.06.2015.

Ministar privrede Željko Sertić poručio je danas u Milanu da je prvi i najvažnii zadatak Vlade Srbije promena poslovnog ambijenta i aktivnosti koje vode tome da Srbija bude prepoznata kao povoljna investiciona destinacija i kao mesto na kome ulagači mogu da se osećaju sigurno.

Sertić je na sajmu EKSPO 2015. potencijalnim investitorima poručio da Srbija želi da se oni u našoj zemlji osećaju sigurno.

„Želimo da se osećate sigurno, da zaradite novac, te da deo sredstava ostavite u našoj zemlji, a da sa ostalim da raspolažete na najbolji način“, rekao je ministar na panelu u prostorijama Banka Intesa Sanpaolo grupe.

To je, istakao je, zadatak, i ocenio da Srbija ide u tom pravcu.

„Nismo savršeni, nijedna zemlja nije, ali znamo šta bi trebalo da uradimo da bi ostvarili ciljeve“, rekao je on.

Sertić je poručio da će Vlada Srbije i dalje snažno podržavati privrednike koji odgovorno posluju, a to su, kako je rekao oni koji plaćaju obaveze prema država i prema radnicima.

„Za nas su to biseri koje ćemo paziti . Omogućićemo im da više zarađuju i da budu zadovoljni poslom u Srbiji“, rekao je on.

Sertić istakao da je Italija najvažniji ekonomski partner Srbije, da više od 500 italijanskih firmi već posluje u Srbiji i poručio da će Vlada Srbije i dalje podržavati privrednike koji odgovorno posluju.

Naglasio je da je vlada spremna da nastavi da unapređuje poslovno okruženje, kako bi saradnja sa investitorima bila još bolja.

Govoreći o dobroj saradnji sa Italijom, Sertić je istakao da je ta zemlja prvi partner Srbije.

“Trgovinska razmena sa Italijom iznosi gotovo pet milijardi evra, što je za nas kao malu zemlju izuzetno zančajno i to pokazuje u koliko sfera možemo zajednički da radimo i stvaramo”, kazao je ministar privrede.

U Srbiji, kazao je, prema zvaničnim podacima, posluje više od 500 preduzeća iz Italije, neka samostalno, a neka u saradnji sa domaćim firmama i one ukupno zapošljavaju oko 20.000 ljudi.

Podsetio je da je Srbija juče imala nacionalni dan na svom štandu na sajmu EXPO 2015. koji se održava u Milanu, gde je bilo prilike da se vide aktivnosti Srbije.

Budući da je tema sajma poljoprivreda, Sertić je naveo da u Srbiji trenutno 17 odsto nacionalnog dohotka dolazi iz industrije hrane, a nešto više od petine zaposlenih radi u toj grani.