Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
22.09.2015.

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је данас да ће се Влада Србијe, о усаглашеном Нацрту закона о улагањима, изјаснити у четвртак или петак.

“Било је доста коментара и примедби, али смо дошли до једног усклађеног нацрта иза кога стоје и представници Светске банке, ММФ и остали важни партнери у реформама које спроводимо”, рекао је Сертић на форуму “Београдски инвестициони дани”.

Закон о улагањима је, како је рекао, вишенаменски – јер је његов циљ промовисањe државе, али и „обавеза да одређене институције раде посао одговорно, квалитетно, поштено и ефикасно.“

“Нажалост, наша реалност је таква да се то не подразумева, јер се људи користе разним спекулативним методама”, рекао је Сертић и додао да је припремљен текст закона “којим ћемо се поносити”.

Законом ће бити јасно дефиинисане обавезе републичких и локалних власти у овом процесу.

Говорећи о контроли рада јавних предузећа, он је рекао да ће на једној од наредних седница Владе изнети резултате пословања предузећа у првом и другом кварталу, те да ће изнети и податке ко крши процедуре и да ће због тога тражити одговорност.

Сертић је рекао да ће ресорно министарство до краја године у скупштинску процедуру упутити седам закона, између којих су, закон о задругама, о споразумном финансијском реструктурирању, о привременом ограничењу права….

Обраћајући се потенцијалним инвеститорима, министар је рекао да никада до сада привредници и удружења нису имала бољу и квалитетнију комуникацију са Владом Србије, која ће, како је рекао, убудуће све капацитете фокусирати на привредни раст.

Подсетио је да је пре годину дана било око 500 предузећа у реструктурирању која нису могла да функционишу без помоћи државе, а да ће до краја године у том делу бити постигнут значајан резултат.

“Готово 400 предуећа су квалификована по разним групама и сада се води правни завршетак тог процеса. Један део је кроз стечајне поступке већ процесуиран, мањи део смо одлучили да вратимо у окриље већих јавно-комуналних преудезећа”, истакао је он.