Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
16.07.2015.

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је данас да су информације о еколошкој катастрофи, услед искључења струје у Српској фабрици стакла у Параћину, неистините и ружне, и додао да менаџмент те фабрике дизањем панике жели да изнуди од државе опрост великих дугова.

Сертић је, на конференцији за медије, рекао да ЈП Електропривреда Србије послује по законима државе и да је у складу с тим извршило све припремне радње како би радници и руководство СФС били обавештени о потреби решавања проблема великих дуговања.

Према његовим речима СФС је направила огромне дугове не само према ЕПС-у и Србијагасу, већ и према комерцијалним добављачима.

Он је поручио да ниједно предузеће у Србији више не може да послује, а да не плаћа своје обавезе.

„Време економске утопије давно је прошло. Време у којем је постојала могућност да радите и стварате неки доходак, а закидате државу, је давно прошло и више се никада неће вратити“, нагласио је Сертић.

Министар је додао да је у Србији постао модел понашања да, када год зашкрипи у пословању, руководство посегне за пријатељима из синдиката, покрену се штрајкови, од државе се тражи опрост дугова…

„Помиње се да је држава крива што су предузећа пропала. Једина грешка државе је што ову негативну економску спиралу није одавно пресекла. Није постојала политичка воља и храброст да се то уради, да се стане испред фабирка и предузећа које су некада биле окосница развоја, да се каже да то тржиште више не постоји, да су дошла нова времена, која ми нисмо бирали, већ је наметнуо свет…“, рекао је Сертић.

Он је истакао да се живот променио и сада морамо много више да радимо у уложимо труда и знања, што ће омогућити да они, који су способни да преживе у тржишној утакмици, наставе да послују.

Министар енергетике Александар Антић позвао је данас власнике и руководство Српске фабрике стакла у Параћину да почне да извршава своје обавезе, или ће им у супротном бити обустављена испорука енергената због које ће морати да обуставе производњу.

Антић је изјавио да је решење проблема са Српском фабриком стакла у Параћину, чије руководство најављује економску катастрофу услед искључења струје у њиховим постројењима, веома лако – поптисивање уговора оснабдевању енергентима и за репрограм досадашњих дугова.

„Морају да поптишу уговор о снабдевању, репрограм за садашња потраживања и да почну да плаћају своје обавезе. Ако то нису у стању или неће то да учине, морају, у складу с процедуром, да се припреме за безбедно гашење постројења, хлађење пећи, и да читав систем спреме за искљуцење са система електричне енергије“, рекао је Антић.

Он је додао да не верује да ће тај сценарио бити неопходан и позвао власнике да се јаве ЕПС-у и Србијагасу и да почну да извршавају своје обавезе.

Министар је рекао да ће директори ЕПС-а и Србијагаса на хитан састанак позвати менаџмент стакларе, колико већ сутра ујутро, како би потписали уговоре и наставили да измирују своје обавезе. „Неплаћање дугова за енергенте се неће више толерисати“, поручио је Антић.

ЕПС је обавестио СФС да ће због нагомиланих дугова престати да испоручује струју сутра, 17. јула у подне. Они за испоручен гас дугују 1,868 милијарди динара, објаснио је Антић, додајући да је дуг за струју 250 милиона динара, а у 2015. стаклара није имала ни динар исплате.