Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
16.07.2015.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da su informacije o ekološkoj katastrofi, usled isključenja struje u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu, neistinite i ružne, i dodao da menadžment te fabrike dizanjem panike želi da iznudi od države oprost velikih dugova.

Sertić je, na konferenciji za medije, rekao da JP Elektroprivreda Srbije posluje po zakonima države i da je u skladu s tim izvršilo sve pripremne radnje kako bi radnici i rukovodstvo SFS bili obavešteni o potrebi rešavanja problema velikih dugovanja.

Prema njegovim rečima SFS je napravila ogromne dugove ne samo prema EPS-u i Srbijagasu, već i prema komercijalnim dobavljačima.

On je poručio da nijedno preduzeće u Srbiji više ne može da posluje, a da ne plaća svoje obaveze.

„Vreme ekonomske utopije davno je prošlo. Vreme u kojem je postojala mogućnost da radite i stvarate neki dohodak, a zakidate državu, je davno prošlo i više se nikada neće vratiti“, naglasio je Sertić.

Ministar je dodao da je u Srbiji postao model ponašanja da, kada god zaškripi u poslovanju, rukovodstvo posegne za prijateljima iz sindikata, pokrenu se štrajkovi, od države se traži oprost dugova…

„Pominje se da je država kriva što su preduzeća propala. Jedina greška države je što ovu negativnu ekonomsku spiralu nije odavno presekla. Nije postojala politička volja i hrabrost da se to uradi, da se stane ispred fabirka i preduzeća koje su nekada bile okosnica razvoja, da se kaže da to tržište više ne postoji, da su došla nova vremena, koja mi nismo birali, već je nametnuo svet…“, rekao je Sertić.

On je istakao da se život promenio i sada moramo mnogo više da radimo u uložimo truda i znanja, što će omogućiti da oni, koji su sposobni da prežive u tržišnoj utakmici, nastave da posluju.

Ministar energetike Aleksandar Antić pozvao je danas vlasnike i rukovodstvo Srpske fabrike stakla u Paraćinu da počne da izvršava svoje obaveze, ili će im u suprotnom biti obustavljena isporuka energenata zbog koje će morati da obustave proizvodnju.

Antić je izjavio da je rešenje problema sa Srpskom fabrikom stakla u Paraćinu, čije rukovodstvo najavljuje ekonomsku katastrofu usled isključenja struje u njihovim postrojenjima, veoma lako – poptisivanje ugovora osnabdevanju energentima i za reprogram dosadašnjih dugova.

„Moraju da poptišu ugovor o snabdevanju, reprogram za sadašnja potraživanja i da počnu da plaćaju svoje obaveze. Ako to nisu u stanju ili neće to da učine, moraju, u skladu s procedurom, da se pripreme za bezbedno gašenje postrojenja, hlađenje peći, i da čitav sistem spreme za iskljucenje sa sistema električne energije“, rekao je Antić.

On je dodao da ne veruje da će taj scenario biti neophodan i pozvao vlasnike da se jave EPS-u i Srbijagasu i da počnu da izvršavaju svoje obaveze.

Ministar je rekao da će direktori EPS-a i Srbijagasa na hitan sastanak pozvati menadžment staklare, koliko već sutra ujutro, kako bi potpisali ugovore i nastavili da izmiruju svoje obaveze. „Neplaćanje dugova za energente se neće više tolerisati“, poručio je Antić.

EPS je obavestio SFS da će zbog nagomilanih dugova prestati da isporučuje struju sutra, 17. jula u podne. Oni za isporučen gas duguju 1,868 milijardi dinara, objasnio je Antić, dodajući da je dug za struju 250 miliona dinara, a u 2015. staklara nije imala ni dinar isplate.