Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
28.04.2015.

Министар привреде Жељко Сертић посетио је данас Ужице и том приликом поручио да је државни интерес, да поред нових инвестиција, подржи и предузећа која већ послују како би она ширила пословање и запошљавала још већи број радника.

Министар је рекао да су зато институције попут Фонда за развој и АОФИ-ја на располагању привредницима.

“Програми ових институција омогућавају предузећима и компанијама да добију повољнију подршку него што то могу у банкама”, рекао је Сертић.

Министар је после обиласка “Ваљаонице бакра Севојно” и разговора са менаџментом те фабрике рекао да ће Министарство привреде иницирати промену различитих врста прописа који треба да омогуће заштиту домаће индустрије у складу са европским правилима. Као пример је навео да Србија сада извози метални отпад у иностранство, који касније наше фабрике увозе по скупљој цени.

„С обзиром да је то неуређено тржиште, Министарство привреде ће у наредном периоду предузети активности како би свим привредним субјектима омогућили да пословање одрже на добром нивоу“, рекао је министар.

Секундарне сировине које се сада извозе могу да се прераде и у Ваљаоници бакра, РТБ Бору и другим фабрикама у Србији, указао је генерални директор Ваљаонице бакра Севојно Милија Божовић.

„Добили смо обећање од министра Сертића да ће се ова област регулисати и то је изузетно битно за нашу фабрику“, рекао је Божовић, напомињујући да Ваљаоница бакра може да од укупних сировина чак 60 одсто користи секундарне сировине, што би смањило њихове трошкове производње.

Министар привреде, током данашње посете Ужицу, посетио је и „Сирогојно компани“, а о мерама Владе Србије за побољшање привредног амбијента разговарао је и са градоначелником Ужица Тихомиром Петковићем и привредницима и представницима локалних самоуправа Златиборског округа.

Министар је упознао ужичке привреднике са мерама Владе Србије за побољшање привредног амбијента, као и достигнутим степеном европских интеграција и могућностима српске привреде за коришћење предприступних фондова ЕУ.

“Боља комуникација и сарадње између привредника, општина, регионалних комора и владе је услов да боље искористимо привредне потенцијале, могућности које нам пружају предприступни фондови ЕУ, али и билатерални споразуми са земљама у Европи и ван ње”, истакао је Сертић.

Министар је најавио да ће у среду у Агенцији за приватизацију бити отворене понуде заинтересованих инвеститора за приватизацију прибојског ФАП-а.

За приватизацију ФАП-а пристигла је и понуда финског СИСУ, који је од раније заинтересован за прибојску фабрику.

“Уколико ФАП добије стратешког партнера, отварају се могућности да се уђе у приватизацију и других делова фабрике, попут Ливнице, за коју постоје заинтересовани купци”, рекао је Сертић.