Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
28.04.2015.

Ministar privrede Željko Sertić posetio je danas Užice i tom prilikom poručio da je državni interes, da pored novih investicija, podrži i preduzeća koja već posluju kako bi ona širila poslovanje i zapošljavala još veći broj radnika.

Ministar je rekao da su zato institucije poput Fonda za razvoj i AOFI-ja na raspolaganju privrednicima.

“Programi ovih institucija omogućavaju preduzećima i kompanijama da dobiju povoljniju podršku nego što to mogu u bankama”, rekao je Sertić.

Ministar je posle obilaska “Valjaonice bakra Sevojno” i razgovora sa menadžmentom te fabrike rekao da će Ministarstvo privrede inicirati promenu različitih vrsta propisa koji treba da omoguće zaštitu domaće industrije u skladu sa evropskim pravilima. Kao primer je naveo da Srbija sada izvozi metalni otpad u inostranstvo, koji kasnije naše fabrike uvoze po skupljoj ceni.

„S obzirom da je to neuređeno tržište, Ministarstvo privrede će u narednom periodu preduzeti aktivnosti kako bi svim privrednim subjektima omogućili da poslovanje održe na dobrom nivou“, rekao je ministar.

Sekundarne sirovine koje se sada izvoze mogu da se prerade i u Valjaonici bakra, RTB Boru i drugim fabrikama u Srbiji, ukazao je generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno Milija Božović.

„Dobili smo obećanje od ministra Sertića da će se ova oblast regulisati i to je izuzetno bitno za našu fabriku“, rekao je Božović, napominjujući da Valjaonica bakra može da od ukupnih sirovina čak 60 odsto koristi sekundarne sirovine, što bi smanjilo njihove troškove proizvodnje.

Ministar privrede, tokom današnje posete Užicu, posetio je i „Sirogojno kompani“, a o merama Vlade Srbije za poboljšanje privrednog ambijenta razgovarao je i sa gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem i privrednicima i predstavnicima lokalnih samouprava Zlatiborskog okruga.

Ministar je upoznao užičke privrednike sa merama Vlade Srbije za poboljšanje privrednog ambijenta, kao i dostignutim stepenom evropskih integracija i mogućnostima srpske privrede za korišćenje predpristupnih fondova EU.

“Bolja komunikacija i saradnje između privrednika, opština, regionalnih komora i vlade je uslov da bolje iskoristimo privredne potencijale, mogućnosti koje nam pružaju predpristupni fondovi EU, ali i bilateralni sporazumi sa zemljama u Evropi i van nje”, istakao je Sertić.

Ministar je najavio da će u sredu u Agenciji za privatizaciju biti otvorene ponude zainteresovanih investitora za privatizaciju pribojskog FAP-a.

Za privatizaciju FAP-a pristigla je i ponuda finskog SISU, koji je od ranije zainteresovan za pribojsku fabriku.

“Ukoliko FAP dobije strateškog partnera, otvaraju se mogućnosti da se uđe u privatizaciju i drugih delova fabrike, poput Livnice, za koju postoje zainteresovani kupci”, rekao je Sertić.