Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
23.03.2016.

Министри привреде и одбране, Жељко Сертић и Зоран Ђорђевић, обишли су данас „Прву петолетку“ – Наменску, Хидраулику и Пнеуматику – у Трстенику.

Министар привреде је подсетио да је прошле године приликом посете „Првој петолетки“ закључено да фабрика у облику у којем је функционисала деценијама више неће моћи да постоји, јер су нове економске околности створиле нове захтеве за тржишта и функционисање „Петолетке“.

Министар у обиласку Прве петолетке
Министар у обиласку Прве петолетке

„Тада смо причали да службе морају да се обједине и да мора да се уради рационализација. Трошкови су морали да се смање и да се сви уговори који су тада и постојали, али и нови, реализују, јер су они услов за касније ширење на другим пословима. Данас, после четири месеца можемо да кажемо да је један број радника враћен на посао. Од 1.600, данас имамо око 600 запослених, и сви су задовољни што имају посао“, рекао је Сертић.

Сертић је прокоменатрисао и због чега се „Прва петолетка“ није нашла на списку заштићених предузећа.

„Нису били испуњени услови који су нам били потребни. Моје питање је шта се изгубило у претходним годинама и зашто новац који је добијала “Прва петолетка“, није улаган на прави начин, и зашто у том тренутку није урађено реструктурирање. Од 2007. до 2013. године, “Петолетка“ је добила више од 30 милиона евра од државе“, нагласио је министар привреде.

Министри су обишли Наменску индустрију, Хидраулику и Пнеуматику, а министар одбране Зоран Ђорђевић је рекао да је Наменска битан сегмент одбрамбене индустрије Србије, и да ће влада и министарство одбране наставити да помаже „Прву петолетку“.

„У наредном периоду очекујемо повећање извоза, а добра вест је да су приходи у последњих пет година удвостручени. Руководство је са запосленима уложило велики труд и рад, а очекује их и сарадња са другим наменским индустријама и повећање извоза“, рекао је Ђорђевић.