Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
23.03.2016.

Ministri privrede i odbrane, Željko Sertić i Zoran Đorđević, obišli su danas „Prvu petoletku“ – Namensku, Hidrauliku i Pneumatiku – u Trsteniku.

Ministar privrede je podsetio da je prošle godine prilikom posete „Prvoj petoletki“ zaključeno da fabrika u obliku u kojem je funkcionisala decenijama više neće moći da postoji, jer su nove ekonomske okolnosti stvorile nove zahteve za tržišta i funkcionisanje „Petoletke“.

Ministar u obilasku Prve petoletke
Ministar u obilasku Prve petoletke

„Tada smo pričali da službe moraju da se objedine i da mora da se uradi racionalizacija. Troškovi su morali da se smanje i da se svi ugovori koji su tada i postojali, ali i novi, realizuju, jer su oni uslov za kasnije širenje na drugim poslovima. Danas, posle četiri meseca možemo da kažemo da je jedan broj radnika vraćen na posao. Od 1.600, danas imamo oko 600 zaposlenih, i svi su zadovoljni što imaju posao“, rekao je Sertić.

Sertić je prokomenatrisao i zbog čega se „Prva petoletka“ nije našla na spisku zaštićenih preduzeća.

„Nisu bili ispunjeni uslovi koji su nam bili potrebni. Moje pitanje je šta se izgubilo u prethodnim godinama i zašto novac koji je dobijala “Prva petoletka“, nije ulagan na pravi način, i zašto u tom trenutku nije urađeno restrukturiranje. Od 2007. do 2013. godine, “Petoletka“ je dobila više od 30 miliona evra od države“, naglasio je ministar privrede.

Ministri su obišli Namensku industriju, Hidrauliku i Pneumatiku, a ministar odbrane Zoran Đorđević je rekao da je Namenska bitan segment odbrambene industrije Srbije, i da će vlada i ministarstvo odbrane nastaviti da pomaže „Prvu petoletku“.

„U narednom periodu očekujemo povećanje izvoza, a dobra vest je da su prihodi u poslednjih pet godina udvostručeni. Rukovodstvo je sa zaposlenima uložilo veliki trud i rad, a očekuje ih i saradnja sa drugim namenskim industrijama i povećanje izvoza“, rekao je Đorđević.