Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
23.09.2015.

Ministar privrede Željko Sertić ocenio je tokom posete fabrici Jumko u Vranju da se to preduzeće oporavlja i da se uspešno priprema za privatizaciju.

Sertić je najavio da će se u naredna tri meseca ministarstvo intenzivno razgovarati sa predstavnicima inostranih kompanija koje su zainteresovane za kupovinu Jumka.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/09/Vranje Jumko Sertic
Ministar u Jumku

Ministar je reako da ima više zainteresovanih partnera. „Neki od njih su velike kompanije koje mogu mogu ozbiljno da promene budućnost, ne samo Jumka, već čitavog grada“, kazao je Sertić.

Ministar Sertić je kritikovao odnos pojedinih lokalnih samouprava, koje ne žele da se uključe i pomognu proces privatizacije firmi kojima država pomaže. Kao primer naveo je lokalnu samouprava u Vranju koja nije previše zainteresovana za revitalizaciju Jumak i Simpa.

„Ako je već Skupština Srbije donela odluku da pomogne ovim preduzećima, onda i lokalne samouprave treba da to podrže, jer je u njihovim interesu i interesu vranjanaca da imaju hiljadu ili dve hiljade novih radnih mesta. Mi ćemo novim Zakonom o ulaganjima napraviti i zakonski okvir, koji će propisati da lokalne samouprave vuše učestvuju u realizaciji poslova“, naglasio je Sertić.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/09/IMG 6489
Radnici Jumka

U Jumku trenutno radi 1.500 radnika, a prosečna plata koja se isplaćuje iz realnih prihoda je 19.500 dinara.

Direktor Jumka Goran Ðorđević podsetio je da su svi pogoni te firme do pre godinu i po dana bili zatvoreni, a da je zahvaljujući Vladi Srbije ponovo obnovljena proizvodnja. Pored toga ta kompanija već ima ugovorene poslove za godinu dana.

Nakon posete Jumku ministar privrede je u zgradi Pčinjskog okruga razgovarao sa privrednicima juga Srbije.