Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
23.09.2015.

Министар привреде Жељко Сертић оценио је данас да Фабрика каблова у Јагодини има шансу за одрживо пословање, али нажалост има огроман дуг из прошлости – један велики према држави, а други су комерцијални.

„Фабрика има потенцијал и може да ради, има производ који је препознат и на истоку и на западу“, рекао је Сертић у Фабрици каблова где је разговарао са пословодством и синдикатима.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/09/IMG 6417
Министар Сертић у обиласку фабрике

Видели смо каблове за руско тржишт,е али и за земље са севера Европе. То је веома значајно, фабрика има све стандарде и ценовну могућност да буде конкурентна на тржишту без обзира на све оптерећење, истакао је Сертић.

„Ми и даље остајемо као држава, у оваквим ситуацијама, иза наших одлука, бићемо добар партнер и покушати да урадимо све што је у нашој моћи да помогнемо, али велики део посла мора да одради менаџмент, синдикати и приватизациони сватник“, рекао је Сертић.

„Услов да Фабрика каблова настави да ради је да сервисира дугове и исплаћује текуће обавезе и они то сада раде – исплаћује плате радницима и доприносе, обавезе према држави и добављачима и на тај начин показује да има шансу за одрживо пословање“, рекао је он.

„Ми ћемо урадити све, што је у законској могућности да дугови не буду препрека за будућу приватизацију“, рекао је Сертић.

Министар је рекао да фабрику оптерећује и озбиљан проблем дугова према бившим радницима који су тужили фабрику. Он је објаснио да овај дуг је из ранијих година, као и да је само 10 одсто износа основни дуг, а све остало су камате.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/09/IMG 6381
Фабрика каблова у Јагодини

Договор је да до наредног састанка, који ће бити крајем октобра, пословодство и синдикати контактирају раднике и да направе договоре око репрограма тих дугова, како би ових 1.350 радника који су сада запослени, наставили да раде, производе и примају плате.

Разговору су присустовали и председник Скупштине града Јагодина Драган Марковић Палма и градоначелник Ратко Стевановић.

Председник Скупштине града Марковић се захвалио Влади и ресорном министарству што воде рачуна „како да помогну предузећима и фабрикама, које имају проблем, а у фази су реструктуирања“.

„Оно што је важно за Каблове да ће о њима од данас отићи друга слика, не као до сада да лоше ради, јер када имате такву етикету неће нико са вама да прави велике уговоре“, рекао је Марковић.

Генерални директор Фабрике каблова Ратко Вучуровић изјавио је да је та фирма за осам месеци ове године повећала производњу за 35 одсто у односу на исти период лане.

„Послујемо позитивно, посла имамо, радимо у тешким условима, али успевамо. За било какав кредит који би добили, обезбеђење би могао бити наш извоз који остварујемо или хипотека“, рекао је Вучуровић.

Он је објаснио да је предузеће за последње две године комерцијалним банкама вратило 450 милиона динара дугова и фабрика сада нема ни једног динара кредита код комерцијалних банака.

Вучуровић је додао да фабрика има „историјски“ дуг од 120 милиона евра, „пола држави, а пола према комерцијалним повериоцима у које су укључени и бивши радници“.