Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
23.09.2015.

Ministar privrede Željko Sertić ocenio je danas da Fabrika kablova u Jagodini ima šansu za održivo poslovanje, ali nažalost ima ogroman dug iz prošlosti – jedan veliki prema državi, a drugi su komercijalni.

„Fabrika ima potencijal i može da radi, ima proizvod koji je prepoznat i na istoku i na zapadu“, rekao je Sertić u Fabrici kablova gde je razgovarao sa poslovodstvom i sindikatima.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/09/IMG 6417
Ministar Sertić u obilasku fabrike

Videli smo kablove za rusko tržišt,e ali i za zemlje sa severa Evrope. To je veoma značajno, fabrika ima sve standarde i cenovnu mogućnost da bude konkurentna na tržištu bez obzira na sve opterećenje, istakao je Sertić.

„Mi i dalje ostajemo kao država, u ovakvim situacijama, iza naših odluka, bićemo dobar partner i pokušati da uradimo sve što je u našoj moći da pomognemo, ali veliki deo posla mora da odradi menadžment, sindikati i privatizacioni svatnik“, rekao je Sertić.

„Uslov da Fabrika kablova nastavi da radi je da servisira dugove i isplaćuje tekuće obaveze i oni to sada rade – isplaćuje plate radnicima i doprinose, obaveze prema državi i dobavljačima i na taj način pokazuje da ima šansu za održivo poslovanje“, rekao je on.

„Mi ćemo uraditi sve, što je u zakonskoj mogućnosti da dugovi ne budu prepreka za buduću privatizaciju“, rekao je Sertić.

Ministar je rekao da fabriku opterećuje i ozbiljan problem dugova prema bivšim radnicima koji su tužili fabriku. On je objasnio da ovaj dug je iz ranijih godina, kao i da je samo 10 odsto iznosa osnovni dug, a sve ostalo su kamate.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/09/IMG 6381
Fabrika kablova u Jagodini

Dogovor je da do narednog sastanka, koji će biti krajem oktobra, poslovodstvo i sindikati kontaktiraju radnike i da naprave dogovore oko reprograma tih dugova, kako bi ovih 1.350 radnika koji su sada zaposleni, nastavili da rade, proizvode i primaju plate.

Razgovoru su prisustovali i predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma i gradonačelnik Ratko Stevanović.

Predsednik Skupštine grada Marković se zahvalio Vladi i resornom ministarstvu što vode računa „kako da pomognu preduzećima i fabrikama, koje imaju problem, a u fazi su restruktuiranja“.

„Ono što je važno za Kablove da će o njima od danas otići druga slika, ne kao do sada da loše radi, jer kada imate takvu etiketu neće niko sa vama da pravi velike ugovore“, rekao je Marković.

Generalni direktor Fabrike kablova Ratko Vučurović izjavio je da je ta firma za osam meseci ove godine povećala proizvodnju za 35 odsto u odnosu na isti period lane.

„Poslujemo pozitivno, posla imamo, radimo u teškim uslovima, ali uspevamo. Za bilo kakav kredit koji bi dobili, obezbeđenje bi mogao biti naš izvoz koji ostvarujemo ili hipoteka“, rekao je Vučurović.

On je objasnio da je preduzeće za poslednje dve godine komercijalnim bankama vratilo 450 miliona dinara dugova i fabrika sada nema ni jednog dinara kredita kod komercijalnih banaka.

Vučurović je dodao da fabrika ima „istorijski“ dug od 120 miliona evra, „pola državi, a pola prema komercijalnim poveriocima u koje su uključeni i bivši radnici“.