Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
22.09.2015.

Министар привреде Жељко Сертић разговарао је данас са менаџментом и запосленима у фабрици аутобуса Икарбус и изјавио да ће крајем октобра бити представљен план реорганизације тог предузећа.

Сертић је, после обиласка производног погона у Земуну, подсетио да је Икарбус једно од 17 стратешки важних предузећа чија је приватизација одложена најкасније до маја следеће године, а за које држава жели да обезбеди дугорочност пословања.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/09/IMG 6309
Икарбус

Зато је, како је додао, Икарбус ангажовао приватизационог саветника који припрема план реорганизације који би требало да постави све елементе дугорочног рада. „Договорено је да за наредни састанак у Министарству привреде, крајем октобра, буде презентован тај план, да видимо колико је усаглашен са реалним околностима“, рекао је Сертић.

Министар је истакао да ће паралелно с тим бити јаснија и ситуација у вези са потенцијално заинтересованим стратешким партнерима.

„До маја је Икарбус заштићен, због чега стално разговарамо са различитим заинтересованим инвеститорима, који је то најбољи модел, како урадити посао на најбољи начин да бисмо сачували ову фабрику и радна места… Нама је интерес да обезбедимо дугорочност пословања, тако да ових 250 данашњих радника да их буде знатно више“, рекао је Сертић.

Према његовим речима, Икарбус тренутно добро послује, успева да плаћа своје обавезе, плате радницима, доприносе, обавезе према јавним комуналним предузећима и представља добар пример како уз помоћ државе, али и доброг пословања, може да настави да функционише.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/09/IMG 6329
Министар Сертић у обиласку погона Икарбуса

„Држава је помогла ову компанију претходних година давањем кредита Фонда за развој и одређене врсте гаранција. Као министар и председник УО Фонда задовољан сам што компанија враћа све своје рате и обавезе по кредитним линијама на време, а неке чак и пре времена“, рекао је Сертић.

Генерални директор Икарбуса Александар Вићентић изјавио је да захваљујући напорима Владе Србије и запослених то предузеће ове године има много посла.

„Тренутно у производњи имамо 73 аутобуса, а следеће године планирамо да их буде много више. Наш једини проблем су стари дугови из времена пре реструктурирања и надамо се да ћемо тај проблем успешно решити уз помоћ Владе“, закључио је Вићентић.