Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
22.09.2015.

Ministar privrede Željko Sertić razgovarao je danas sa menadžmentom i zaposlenima u fabrici autobusa Ikarbus i izjavio da će krajem oktobra biti predstavljen plan reorganizacije tog preduzeća.

Sertić je, posle obilaska proizvodnog pogona u Zemunu, podsetio da je Ikarbus jedno od 17 strateški važnih preduzeća čija je privatizacija odložena najkasnije do maja sledeće godine, a za koje država želi da obezbedi dugoročnost poslovanja.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/09/IMG 6309
Ikarbus

Zato je, kako je dodao, Ikarbus angažovao privatizacionog savetnika koji priprema plan reorganizacije koji bi trebalo da postavi sve elemente dugoročnog rada. „Dogovoreno je da za naredni sastanak u Ministarstvu privrede, krajem oktobra, bude prezentovan taj plan, da vidimo koliko je usaglašen sa realnim okolnostima“, rekao je Sertić.

Ministar je istakao da će paralelno s tim biti jasnija i situacija u vezi sa potencijalno zainteresovanim strateškim partnerima.

„Do maja je Ikarbus zaštićen, zbog čega stalno razgovaramo sa različitim zainteresovanim investitorima, koji je to najbolji model, kako uraditi posao na najbolji način da bismo sačuvali ovu fabriku i radna mesta… Nama je interes da obezbedimo dugoročnost poslovanja, tako da ovih 250 današnjih radnika da ih bude znatno više“, rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, Ikarbus trenutno dobro posluje, uspeva da plaća svoje obaveze, plate radnicima, doprinose, obaveze prema javnim komunalnim preduzećima i predstavlja dobar primer kako uz pomoć države, ali i dobrog poslovanja, može da nastavi da funkcioniše.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/09/IMG 6329
Ministar Sertić u obilasku pogona Ikarbusa

„Država je pomogla ovu kompaniju prethodnih godina davanjem kredita Fonda za razvoj i određene vrste garancija. Kao ministar i predsednik UO Fonda zadovoljan sam što kompanija vraća sve svoje rate i obaveze po kreditnim linijama na vreme, a neke čak i pre vremena“, rekao je Sertić.

Generalni direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić izjavio je da zahvaljujući naporima Vlade Srbije i zaposlenih to preduzeće ove godine ima mnogo posla.

„Trenutno u proizvodnji imamo 73 autobusa, a sledeće godine planiramo da ih bude mnogo više. Naš jedini problem su stari dugovi iz vremena pre restrukturiranja i nadamo se da ćemo taj problem uspešno rešiti uz pomoć Vlade“, zaključio je Vićentić.