Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
11.04.2016.

Развој предузетништва и привреде уопште у фокусу је деловања и рада владе, а подстицање младих да развију своје идеје и покрећу бизнисе од великог је значаја у свему томе, речено је данас на Привредном форуму младих 2016. у Привредној комори Србије.

Министар привреде Жељко Сертић оценио је да је важно да се после дуго година и деценија на овакав начин говори о предузетништву и што се истиче снага и способност, пре свега младих људи да креирају своје идеје.

„На младима свет почива и заиста је сва снага у вашим рукама. Ви сте ти који ћете носити са собом будуће вредности и креирати политику једног дана, и пре свега своје животе“, рекао је Сертић.

Он је казао да је у том смислу важна и идеја да се покрене година предузетништва у Србији.

Министар је истакао и да је важно да велики број младих има интересовање и жељу за конкретним програмима.

Како је казао, од великог броја пристиглих идеја изабрано је око 60 програма.

„Влада Србије ће иза вас стајати не само на речима, већ врло конкретно. Организација која је данас све ово организовала и ПКС имаће подршку државе за програме овог типа, односно за развој предузетништва“, рекао је Сертић.

Председник ПКС Марко Чадеж рекао је да та институција подржава идеје и програме младих који желе да покрену свој посао, нагласивши да је важно то што је Влада Србије одлучила да предузетништво и привреду стави у фокус, односно први план.

То је историјска ствар, и чини ми се да се сада мозаик склопио и да су услови да се нешто уради сада ту, подвукао је Чадеж.

Он је казао да су системске промене неопходне, као и да је привреда спремна да се укључи и подржи систем дуалног образовања које би омогућило младима да већ током средњег образовања стекну потребно знање и вештине како би одмах после завршетка школовања могли да се укључе и раде у одређеној компанији.

Помоћница министра привреде Катарина Јовановић Обрадовић рекла је да је унапређење пословног окружења предуслов за развој бизниса.

Она је указала да постоје бројни програми, подсетивши да ће од 20. априла почети да се реализује више програма подршке за старт ап предузећа.

Такође је указала да Развојна агенција такође нуди бесповратна средства.

„Важно је и да млади размишљају и даље од ових програма“, рекла је она.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/04/IMG 1205
Привредни форум младих 2016.

Професор на Електротехничком факултету у Београду Бранко Ковачевић указао је да велики проблем представља значајна незапосленост међу младима, као и демографски фактор.

Он је указао да незапосленост младих представља проблем и у многим другим земљама, односно да се са њиме не суочава само Србија.

Ковачевић је указао да је веома важна улога образовних установа, пре свега средњих школа, јер се како је казао „мора знати и занатска страна посла“.

„Има места за све, како високо образоване, тако и оне са завршеном средњом школом“, рекао је Ковачевић истичухи да би било важно и да се на факултете уведу програми предзетништва.

Шефица Канцеларје УН у Србији Ирена Војачкова Солорано такође је указала да је незапосленост велики проблем и да је важно да млади имају добре идеје и позитивну енергију да нешто ураде.

„Ви показујете да не треба чекати, већ узети ствар у своје руке“, истакла је она.

Извршна директорка људских ресурса у компанији Теленор Србија Невена Стефановић истакла је да та компанија жели да да шансу младима да раде и да је важно да у Србији има доста младих који имају занимљиве идеје и желе да покрену своје бизнисе.

Оснивач и директор компаније Еипиx д.о.о. Мирко Топалски истакао је да је сада ситуација другачија у односу на период пре десетак година када је предузетништво у питању.

„Предузетништво јесте ризик, а мотивацја је веома важна јер не можете седети и чекати. Чак и када немате посао важно је да се трудите да нешто радите и осмислите неку идеју“, рекао је Топалски на скупу „Млади као потенцијал за развој предузетништва“, у ПКС.

У оквиру Привредног форума младих „Не чекајмо прилике, створимо их заједно“ данас ће бити одржан и Сајам запошљавања.