Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
11.04.2016.

Razvoj preduzetništva i privrede uopšte u fokusu je delovanja i rada vlade, a podsticanje mladih da razviju svoje ideje i pokreću biznise od velikog je značaja u svemu tome, rečeno je danas na Privrednom forumu mladih 2016. u Privrednoj komori Srbije.

Ministar privrede Željko Sertić ocenio je da je važno da se posle dugo godina i decenija na ovakav način govori o preduzetništvu i što se ističe snaga i sposobnost, pre svega mladih ljudi da kreiraju svoje ideje.

„Na mladima svet počiva i zaista je sva snaga u vašim rukama. Vi ste ti koji ćete nositi sa sobom buduće vrednosti i kreirati politiku jednog dana, i pre svega svoje živote“, rekao je Sertić.

On je kazao da je u tom smislu važna i ideja da se pokrene godina preduzetništva u Srbiji.

Ministar je istakao i da je važno da veliki broj mladih ima interesovanje i želju za konkretnim programima.

Kako je kazao, od velikog broja pristiglih ideja izabrano je oko 60 programa.

„Vlada Srbije će iza vas stajati ne samo na rečima, već vrlo konkretno. Organizacija koja je danas sve ovo organizovala i PKS imaće podršku države za programe ovog tipa, odnosno za razvoj preduzetništva“, rekao je Sertić.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da ta institucija podržava ideje i programe mladih koji žele da pokrenu svoj posao, naglasivši da je važno to što je Vlada Srbije odlučila da preduzetništvo i privredu stavi u fokus, odnosno prvi plan.

To je istorijska stvar, i čini mi se da se sada mozaik sklopio i da su uslovi da se nešto uradi sada tu, podvukao je Čadež.

On je kazao da su sistemske promene neophodne, kao i da je privreda spremna da se uključi i podrži sistem dualnog obrazovanja koje bi omogućilo mladima da već tokom srednjeg obrazovanja steknu potrebno znanje i veštine kako bi odmah posle završetka školovanja mogli da se uključe i rade u određenoj kompaniji.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Jovanović Obradović rekla je da je unapređenje poslovnog okruženja preduslov za razvoj biznisa.

Ona je ukazala da postoje brojni programi, podsetivši da će od 20. aprila početi da se realizuje više programa podrške za start ap preduzeća.

Takođe je ukazala da Razvojna agencija takođe nudi bespovratna sredstva.

„Važno je i da mladi razmišljaju i dalje od ovih programa“, rekla je ona.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/04/IMG 1205
Privredni forum mladih 2016.

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu Branko Kovačević ukazao je da veliki problem predstavlja značajna nezaposlenost među mladima, kao i demografski faktor.

On je ukazao da nezaposlenost mladih predstavlja problem i u mnogim drugim zemljama, odnosno da se sa njime ne suočava samo Srbija.

Kovačević je ukazao da je veoma važna uloga obrazovnih ustanova, pre svega srednjih škola, jer se kako je kazao „mora znati i zanatska strana posla“.

„Ima mesta za sve, kako visoko obrazovane, tako i one sa završenom srednjom školom“, rekao je Kovačević ističuhi da bi bilo važno i da se na fakultete uvedu programi predzetništva.

Šefica Kancelarje UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano takođe je ukazala da je nezaposlenost veliki problem i da je važno da mladi imaju dobre ideje i pozitivnu energiju da nešto urade.

„Vi pokazujete da ne treba čekati, već uzeti stvar u svoje ruke“, istakla je ona.

Izvršna direktorka ljudskih resursa u kompaniji Telenor Srbija Nevena Stefanović istakla je da ta kompanija želi da da šansu mladima da rade i da je važno da u Srbiji ima dosta mladih koji imaju zanimljive ideje i žele da pokrenu svoje biznise.

Osnivač i direktor kompanije Eipix d.o.o. Mirko Topalski istakao je da je sada situacija drugačija u odnosu na period pre desetak godina kada je preduzetništvo u pitanju.

„Preduzetništvo jeste rizik, a motivacja je veoma važna jer ne možete sedeti i čekati. Čak i kada nemate posao važno je da se trudite da nešto radite i osmislite neku ideju“, rekao je Topalski na skupu „Mladi kao potencijal za razvoj preduzetništva“, u PKS.

U okviru Privrednog foruma mladih „Ne čekajmo prilike, stvorimo ih zajedno“ danas će biti održan i Sajam zapošljavanja.