Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
02.12.2015.

Приватизација компаније „Галеника“ А.Д.  биће спроведена кроз процес стратешког партнерства докапитализацијом, а тендер ће највероватније бити објављен почетком фебруара како би остало довољно времена да се до краја маја заврши цео процес, рекао је министар привреде Жељко Серитћ после посете овој компаији.

Он је рекао да је то договорено са руководством компаније и приватизационим саветником „Дилојтом“ као и  и са представницима оба синдиката „Галенике“.

На питање да ли има заинтересованих за „Галенику“, Сертић је рекао да је неколико компанија заинтересовано и да је било разговора о томе, како у Министарству привреде, тако и у Агенцији за приватизацију, док су неки заинтересовани долазили и у саму компанију.

„Један део компанија тражи уступке на које ми као држава не можемо да пристанемо“, рекао је Сертић.

Он је казао да је без обзира на дугове који су у претходном периоду износили више од 220 милиона евра, руководство „Галенике“ у овој години успело да направи профит и повећа производњу и наплату потраживања у односу на претходни период.

Министар је новинарима рекао да је приватизациони саветник предложио, а да су се руководство и синдикати сложили, да се партнеру понуди део капитала у самој „Галеници“, односно да се да на управљање неком новом менаџменту који ће имати могућност да реструктурира компанију, финансијски је оспособи и уложи доста капитала у обртна средства и инвестиције.

„Циљ је да повећамо вредност „Галенике“ да бисмо за две, три или пет година могли да уђемо у прави, класичан процес приватизације“, рекао је Сертић.

Он је рекао да ће капитал бити дефинисан у наредних месец дана, уочи објављивања тендера.

У „Галеници тренутно“ ради 1.400 запослених.