Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
02.12.2015.

Privatizacija kompanije „Galenika“ A.D.  biće sprovedena kroz proces strateškog partnerstva dokapitalizacijom, a tender će najverovatnije biti objavljen početkom februara kako bi ostalo dovoljno vremena da se do kraja maja završi ceo proces, rekao je ministar privrede Željko Seritć posle posete ovoj kompaiji.

On je rekao da je to dogovoreno sa rukovodstvom kompanije i privatizacionim savetnikom „Dilojtom“ kao i  i sa predstavnicima oba sindikata „Galenike“.

Na pitanje da li ima zainteresovanih za „Galeniku“, Sertić je rekao da je nekoliko kompanija zainteresovano i da je bilo razgovora o tome, kako u Ministarstvu privrede, tako i u Agenciji za privatizaciju, dok su neki zainteresovani dolazili i u samu kompaniju.

„Jedan deo kompanija traži ustupke na koje mi kao država ne možemo da pristanemo“, rekao je Sertić.

On je kazao da je bez obzira na dugove koji su u prethodnom periodu iznosili više od 220 miliona evra, rukovodstvo „Galenike“ u ovoj godini uspelo da napravi profit i poveća proizvodnju i naplatu potraživanja u odnosu na prethodni period.

Ministar je novinarima rekao da je privatizacioni savetnik predložio, a da su se rukovodstvo i sindikati složili, da se partneru ponudi deo kapitala u samoj „Galenici“, odnosno da se da na upravljanje nekom novom menadžmentu koji će imati mogućnost da restrukturira kompaniju, finansijski je osposobi i uloži dosta kapitala u obrtna sredstva i investicije.

„Cilj je da povećamo vrednost „Galenike“ da bismo za dve, tri ili pet godina mogli da uđemo u pravi, klasičan proces privatizacije“, rekao je Sertić.

On je rekao da će kapital biti definisan u narednih mesec dana, uoči objavljivanja tendera.

U „Galenici trenutno“ radi 1.400 zaposlenih.