Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
10.11.2015.

Министар привреде Жељко Сертић отворио је данас 53. Међународни сајам намештаја у Београду, на коме учествује више од 300 излагача из 11 земаља.

Сертић је на Београдскокм сајму казао да је домаћа индустрија намештаја у 2014. имала извоз од 190 милиона долара, док је ове године тај износ био премашен већ у првих девет месеци.

„Ова област има велики потенцијал, с обзиром да је само у првих девет месеци ове године индустрија намештаја реализовала извоз вредан више од 250 милиона долара,“ рекао је министар“

Он је казао да је у тој области више од 90 одсто фирми у приватном власништву наводећи да држава жели што више да подстакне предузетништво, због чега ће 2016. и бити проглашена годином предузетништва у Србији.

Министар је истакао да је посебно значајно што је на Сајам намештаја дошло 50 великих компанија у својству купца, како би виделе какве су могућности за пословну сарадњу.

Поред домаћих своје намештај излажу и фирме из Немачке, Италије, Кине, Турске, Бугарске, Пољске, Чешке, Хрватске, БиХ, Словеније…

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/11/IMG 7327
Министар у обиласку сајама

Први пут ове године уведен је и програм „хостид бајерс“. Тим програмом организује се долазак и посета купаца из целог света, чиме се омогућује излагачима директан контакт са овим купцима.

На сајму је први пут представљена и шведска Икеа и светски позната компаније Херман Милер која производи канцеларијски намештај, али и Симпо из Врања који учествује на том сајму први пут после 27 година.

Министар је истакао да Симпо има шта да представи, с обзиром да има нову колекцију и да се враћа на водеће место у производњи немештаја.

Сертић је навео да у Симпу тренутно ради 2.500 радника и да се тражи стратешки партнер за ову фирму, као и да је држави важно да Симпо опстане.

Генерална директорка Београдског сајма Данка Селић је поздравила присутне госте и излагаче поручујући да није случајно што се сајамска манифестација одржава под слоганом Сада, јер оличава спремност индустрије да сада савлада све изазове са којима се сусреће.

Она је рекла да су први пут доведени инопартнери којима ће излагачи представити своје производе.

Ове године своју индустрију намештаја представиће на националним изложбама Хрватска и Турска, а групно ће наступити и произвођачи из Кине.

Сајам намештаја ће трајати до 15. новембра, а Сертић је уједно отворио и 53. Међунарони сајам машина, алата и репроматаријала, који ће бити отворен до 13. новембра.

Погледајте галерију фотографија