Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
10.11.2015.

Ministar privrede Željko Sertić otvorio je danas 53. Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, na kome učestvuje više od 300 izlagača iz 11 zemalja.

Sertić je na Beogradskokm sajmu kazao da je domaća industrija nameštaja u 2014. imala izvoz od 190 miliona dolara, dok je ove godine taj iznos bio premašen već u prvih devet meseci.

„Ova oblast ima veliki potencijal, s obzirom da je samo u prvih devet meseci ove godine industrija nameštaja realizovala izvoz vredan više od 250 miliona dolara,“ rekao je ministar“

On je kazao da je u toj oblasti više od 90 odsto firmi u privatnom vlasništvu navodeći da država želi što više da podstakne preduzetništvo, zbog čega će 2016. i biti proglašena godinom preduzetništva u Srbiji.

Ministar je istakao da je posebno značajno što je na Sajam nameštaja došlo 50 velikih kompanija u svojstvu kupca, kako bi videle kakve su mogućnosti za poslovnu saradnju.

Pored domaćih svoje nameštaj izlažu i firme iz Nemačke, Italije, Kine, Turske, Bugarske, Poljske, Češke, Hrvatske, BiH, Slovenije…

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/11/IMG 7327
Ministar u obilasku sajama

Prvi put ove godine uveden je i program „hostid bajers“. Tim programom organizuje se dolazak i poseta kupaca iz celog sveta, čime se omogućuje izlagačima direktan kontakt sa ovim kupcima.

Na sajmu je prvi put predstavljena i švedska Ikea i svetski poznata kompanije Herman Miler koja proizvodi kancelarijski nameštaj, ali i Simpo iz Vranja koji učestvuje na tom sajmu prvi put posle 27 godina.

Ministar je istakao da Simpo ima šta da predstavi, s obzirom da ima novu kolekciju i da se vraća na vodeće mesto u proizvodnji nemeštaja.

Sertić je naveo da u Simpu trenutno radi 2.500 radnika i da se traži strateški partner za ovu firmu, kao i da je državi važno da Simpo opstane.

Generalna direktorka Beogradskog sajma Danka Selić je pozdravila prisutne goste i izlagače poručujući da nije slučajno što se sajamska manifestacija održava pod sloganom Sada, jer oličava spremnost industrije da sada savlada sve izazove sa kojima se susreće.

Ona je rekla da su prvi put dovedeni inopartneri kojima će izlagači predstaviti svoje proizvode.

Ove godine svoju industriju nameštaja predstaviće na nacionalnim izložbama Hrvatska i Turska, a grupno će nastupiti i proizvođači iz Kine.

Sajam nameštaja će trajati do 15. novembra, a Sertić je ujedno otvorio i 53. Međunaroni sajam mašina, alata i repromatarijala, koji će biti otvoren do 13. novembra.

Pogledajte galeriju fotografija