Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
31.03.2015.

Министар привреде Жељко Сертић и генерални директор НЦР Србија Владан Живановић, потписали су уговор о додели подстицаја за треће и највеће проширење ове компаније у Србији.
Државни подстицаји у износу од четири милиона евра за ово проширење инвестиције америчке компаније засновани су на трошковима бруто плата у двогодишњем периоду након завршетка инвестиције, односно трошковима плата у периоду 2016-2017. Инвестиција НЦР предвиђа улагање вредно више од милион евра до краја 2015. године и отварање нових 800 радних места до 2017. године.
Министар је прецизирао да ће подстицаји бити исплаћивани у траншама. Компанија НЦР ће, према Сертићевим речима, у наредних пет година за бруто зараде запослених исплатити око 43 милиона евра, док држава даје мање од 10 одсто те суме. То значи да ће буџет Србије, само на основу пореза и доприноса за исплаћене зараде, имати много већу корист, додао је министар.
Поред тога, компанија НЦР запослиће додатних 800 радника, углавном младих. „Имаћемо компанију са више од 1.400 запослених, која пружа услуге на глобалном нивоу. Уз ову инвестицију Београд ће постати нека врста развојног центра те компаније“, рекао је министар након потписивања уговора у Влади Србије.
Доделу подстицајних средстава одобрила је Комисија за контролу државне помоћи.
Министар Сертић подсетио је да је Влада Србије недавно донела Уредбу којом је правила доделе подстицаја ускладила са европском праксом. „Окружење нам диктира да би требало да субвенционишемо улагања. Земље у окружењу имају такве подстицаје, као и европске земље“, рекао је Сертић.
Према његовим речима, Уредбом су класификоване категорије у зависности од развијености општина, а настојало се да девастирана подручја могу да рачунају на највеће износе на име подстицаја како би се у тим подручјима запослио што већи број радника.
Он је најавио да би за две до три недеље требало да почне јавна расправа о закону о улагањима, који ће омогућити отворенији и јаснији процес инвестирања и, између осталог, прецизирати правила везана за државне подстицаје за инвеститоре.
Потпредседник НЦР Рик Маквард рекао је да је ово партнерство темељ на којем та компанија гради и побољшава услове за пословање у Србији. Овај уговор је, према његовим речима, решење у корист како те компаније, тако и државе и грађана.
Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби оценио је да је будућност земље базирана на младим људима, а НЦР запошљава младе који говоре више језика, махом су факултетски образовани и имају ИТ вештине, што компаније у свету цене. „Ово је шанса да се ти људи задрже у Србији“, поручио је Кирби.
НЦР је америчка компанија која постоји већ 130 година и глобални је лидер у производњи и стављању у промет уређаја за трансакције са новцем, као и пружању бројних услуга које их прате. За потребе сервисирања мреже и подршке другим клијентима у Европи и на Блиском истоку, НЦР је у фебруару 2012. године у Београду отворио центар који има значајну стратешку улогу у развоју компаније. У ширење пословања у Србији компанија је до сада уложила 6,4 милиона евра и запошљава укупно 621 радника.